Стапарци васкршње обичаје воле и преносе их младима

Трпеза

Православни верници у нашој земљи данас обележавају највећи хришћански празник Васкрс, који се ваља дочекати у благостању, слози и с добрим намерама, а управо тако је дочекан у селу Стапар надомак Сомбора.

“Ево дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему. Христос Воскресе! Ваистину Воскресе”! – Традиционалним васкршњим поздравом започиње дан укућана у сваком православном домаћинству, како некад, тако и данас у породици Милић из Стапара. Од раног јутра вредно се спремају сви детаљи на трпези, која обилује различитим мирисима и укусима.

Гордана Милић, домаћица из Стапара објашњава да се обавезно за Ваксрс иде на јутарњу литургију.

” Да се причестимо, затим следи традиционални доручак, па ручак. За ручак имамо домаћу супу са кнедлама и што више меса, кувано месо, црвени сос и печење”, описује Гордана.

Црвено кувано јаје је симбол новог живота, а обичају куцања васкршњим јајима највише се радују деца.

Дечак Давид Милић тврди да је од зеке добио тобоган, пуно слаткиша.

“И много волим Васкрс”, закључује Давид.

Верници у овом Бачком селу обавезно одлазе на јутарњу васкрсњу литургију.

Обичаји се разликују по местима где, али смисао и значај обележавања Васкрса је исти.

“Да се завађени изљубе и да опросте грехе једни другима и то је смисао, да се једноставно развије та благодет у човеку”, тумачи етнолошкиња Весна Марјановић.

Сутра, верници обележавају други дан Васкрса, у овом делу Војводине познат као водени понедељак. Обичај налаже да млади момци поливају девојке, будуће младе.

“Наша традиција је да се на Васкрс бари шунка, неко бари целу, а ми баримо у лонцу неколико парчади, а то је наша традиција и специјалитет, који неизбежно иде ујутро са васкршњим јајима”, каже Дејан Милић, домаћин из Стапара.
Видео можете погледато ОВДЕ.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије