Стапарци васкршње обичаје воле и преносе их младима

Трпеза

Православни верници у нашој земљи данас обележавају највећи хришћански празник Васкрс, који се ваља дочекати у благостању, слози и с добрим намерама, а управо тако је дочекан у селу Стапар надомак Сомбора.

„Ево дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему. Христос Воскресе! Ваистину Воскресе“! – Традиционалним васкршњим поздравом започиње дан укућана у сваком православном домаћинству, како некад, тако и данас у породици Милић из Стапара. Од раног јутра вредно се спремају сви детаљи на трпези, која обилује различитим мирисима и укусима.

Гордана Милић, домаћица из Стапара објашњава да се обавезно за Ваксрс иде на јутарњу литургију.

“ Да се причестимо, затим следи традиционални доручак, па ручак. За ручак имамо домаћу супу са кнедлама и што више меса, кувано месо, црвени сос и печење“, описује Гордана.

Црвено кувано јаје је симбол новог живота, а обичају куцања васкршњим јајима највише се радују деца.

Дечак Давид Милић тврди да је од зеке добио тобоган, пуно слаткиша.

„И много волим Васкрс“, закључује Давид.

Верници у овом Бачком селу обавезно одлазе на јутарњу васкрсњу литургију.

Обичаји се разликују по местима где, али смисао и значај обележавања Васкрса је исти.

„Да се завађени изљубе и да опросте грехе једни другима и то је смисао, да се једноставно развије та благодет у човеку“, тумачи етнолошкиња Весна Марјановић.

Сутра, верници обележавају други дан Васкрса, у овом делу Војводине познат као водени понедељак. Обичај налаже да млади момци поливају девојке, будуће младе.

„Наша традиција је да се на Васкрс бари шунка, неко бари целу, а ми баримо у лонцу неколико парчади, а то је наша традиција и специјалитет, који неизбежно иде ујутро са васкршњим јајима“, каже Дејан Милић, домаћин из Стапара.
Видео можете погледато ОВДЕ.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.