Стање на рекама у Хрватској озбиљно: Рекордно високи водостаји, дежура се 24 часа, из Штаба упућен и апел грађанима

Reka Sava

Река Драва излива се дуж целог свог тока и стање је озбиљно, изјавио је данас заменик жупана Вировитичко-подравске жупаније и начелник штаба цивлине заштите Марио Клемент.

„Имамо рекордно високе водостаје, али вода не прети стамбеним објектима. Насипи издржавају. Кроз који сат врх воденог таласа проћи ће кроз мерну станицу Врбовка и очекује се водостај 700 центиметара, а највећи икада измерени до данас био је 688“, казао је Клемент, преносе локални медији.

Према његовим речима, дежура се 24 сата, ангажоване су екипе предузећа Хрватске воде, мештани и волонтери.

Он је потврдио да се Драва на више места излила у Крижници, Новом Градцу и Капинцима, али да се ради о пољопривредним површинама и викендицама. Каже да је насеље Крижница тренутно одсечено јер скела не функционише, а висећи пешачки мост није у употреби из безбедносних разлога.

„Вода се излила читав километар и стигла до два у насеља. Становнике снабдевамо у сарадњи са штабом цивилне заштите општине Питомача“, рекао је Клемент.

Навео је да је ситуација под контролом на још две критичне тачке у Вировитичко-подравској жупанији – код Новог Градца у општни Градина и у Капинци у општни Сопју.

Из штаба цивилне заштите упућен је апел грађанима да не прилазе насипима постављеним за одбрану од поплава, да не паркирају своја возила поред њих и да се не пењу на насипе и мостове да фотографишу поплаве.

„Пазите на своју безбедност, ниједна фотографија није вредна тога да страдате или направите оштећење на насипу које ће проузроковати изливање реке на околно подручје“, поручили су из штаба цивилне заштите Вировитичко-подравске жупаније.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs