Стеновити комадићи пронађени на Антарктику указују на експлозију метеорита

Стеновити комадићи пронађени на планинском врху на истоку Антарктика указују на то да се велики метеорит распрснуо ниско у атмосфери изнад леденог континента и то пре око 430.000 година.

Честице богате никлом и магнезијумом издвојене су из шест килограма комадића стена које су научници сакупили по врху планине Валнум, на 2.500 метара надморске висине, наводи Science Advances.

Према речима Матијаса ван Гинекена, космохемичара са Универзитета у Кенту у Енглеској, хемијски састав ових комадића не подудара се са стенама на Земљи, али се подудара са односом елемената који се проналази код метеорита типа угљенични хондрит, преноси портал Science News.

Већина честица је величине између 0,1 и 0,3 милиметра, а више од половине прикупљених комадића састоји се од куглица које су међусобно стопљене у лопте неправилног облика.

Комбинација елемената у овим лоптицама блиско се подудара са оном у честицама пронађеним на два друга места на Антарктику, од којих је једно удаљено више од 2.750 километара.

То наводи на закључак да су сви комадићи пореклом са истог места, то јест од истог тела.

Експлозија пре 430.000 година 

Будући да су честице са других локација пронађене дубоко у леду и процењено је да се ту налазе од пре око 430.000 година, научни тим претпоставља да су и честице са планине Валнум тада пале на тло. 

Метеорит који се распрснуо изнад Антарктика био је широк између 100 и 150 метара, закључују научници на основу изведених симулација. Такође, експлозија се вероватно десила на мањој висини.

Тим је проценио да су таласи експлозије разнели честице метеорита по површини од око 100.000 квадратних километара.

Експлозија није оставила кратер на тлу, али температура врелих гасова који су допирали до земље била је око 5.000 степени Целзијуса. Ова врелина могла је отопити неколико сатиметара леда.

Сличан прасак над густо насељеним подручјем данас би резултирао милионима жртава и озбиљно би оштетио подручје површине више стотина квадратних километара.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије