Стигла и званична потврда! Словачка отворила рачун у рубљама за плаћање руског гаса!

Zastava

Русија покрива 85-87 одсто потребе Словачке за природним гасом.
Председник комитета за економску политику Националног савета парламента Словачке Петер Кремски потврдио је да је Словачка отворила рачун у рубљама који би се користио за плаћање руског гаса.

– Томе се не треба чудити, с обзиром да наша земља и велике енергетске компаније имају много рачуна у разним банкама. Не сматрам да је то нека значајна информација – рекао је он, одговарајући на питање о отварању рачуна у рубљама за плаћање руског гаса.

Истовремено је подвукао да је неопходно да земље Европске уније буду јединствене по питању плаћања гаса у рубљама.

– Постоји велики број техничких детаља који се морају решити … Потребно је да се пронађе јединствено решење, а како ће се реализовати то је друга ствар. Банка ће лако наћи начин – изјавио је Кремски и додао да је за то да Словачка производи природни гас у Словачкој.

Први заменик министра економије Словачке Карол Галек је раније саопштио да земља има рачун у рубљама, али да још није активиран.

Русија покрива 85-87 одсто потребе Словачке за природним гасом, док република са своје територије може да обезбеди само два одсто својих потреба.

Према подацима листа „Fajnenšnal tajms“ , енергетске компаније у Словачкој, Аустрији, Мађарској и Немачкој намеравају да отворе рачуне у рубљама у „Gasprombanci“ за плаћање руског гаса.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије