Стиже вакцина која је ефикасна против свих сојева короне

Vakcina

У наредних неколико недеља научници са војног Института за истраживање Волтер Рид очекују да ће објавити да су развили вакцину која је ефикасна против корона вируса и свих његових варијанти, укључујући и омикрон, као и против свих ранијих вируса САРС-а који су убили милионе људи широм света.

Достигнуће научника резултат је готово двогодишњег рада. Војна лабораторија је примила прву ДНК секвенцу корона вируса који узрокује ковид-19 почетком 2020. године. У раној фази пандемије одељење за заразне болести Института Волтер Рид одлучило је да се фокусира на израду цепива које би деловало не само против постојећег соја, већ и свих његових потенцијалних варијанти.

Раније ове године је са позитивним резултатима завршено испитивање вакцине “Спајк Феритин Нанопартикл”(СпФН) на животињама. Прва фаза испитивања на људима, која је тестирала цепиво против омикрона и других варијанти, завршена је овог мресеца такође са добрим резултатима који су сада на коначној ревизији, рекао је шеф одељења за заразне болести Волтер Рида, др Кајвон Моџарад.

– Врло смо узбуђено што смо дошли до ове тачке истраживања – рекао је Моџарад.

Испитивања цепива на људима трајала су дуже него што се очекивало, рекао је, јер је лабораторија морала да тестира цепиво на субјектима који нису били вакцинисани нити су претходно били заражени ковидом.
Повећање стопе вакцинације и брзо ширење делта и омикрон варијанти отежали су истраживање.

– Са омикроном више не постоји начин да побегнете од овог вируса. Нећете моћи да избегнете заразу. Стога мислим да ће ускоро или цели свет бити вакцинисан или ће сви бити заражени – поручује Моџарад.

Како вакцина функционише?
Серија недавно објављених резултата претклиничких студија показује да СпФН вакцина против ковида-19 не само да изазива снажан имуни одговор, већ пружа и широку заштиту од читавог спектра сојева вируса САРС–ЦоВ-2 као и других корона вируса.

Научници у Волтер Риду засновали су вакцину наночестица СпФН на платформи феритина, као део напредне стратегије “пан-САРС“ која има за циљ да се суочи са тренутном пандемијом, али и да делује као прва линија одбране против забрињавајућих варијанти и сличних вируса који би се могли појавити у будућности.

За разлику од осталих вакцина, СпФН користи протеин у облику фудбалске лопте са 24 различитих “лица”, чиме је научницима омогућено да причврсте шиљке различитих сојева на различита “лица” протеина.

– Убрзано појављивање људских корона вируса у последње две деценије и пораст варијанти САРС-ЦоВ-2, укључујући најновији омикрон, наглашавају континуирану потребу за превентивним вакцинама следеће генерације које пружају широку заштиту од болести корона вируса – објаснио је ​​Моџарад.

Претклиничке студије објављене недавно у “Сајенс Транслејшонал Медицин” показују да СпФН вакцина штити примате који нису људи од болести узрокованих оригиналним сојем САРС-ЦоВ-2 и индукује веома моћне и широко неутрализирајуће реакције антитела против главних САРС-ЦоВ- 2 варијанти, укључујући и вирус САРС-ЦоВ-1 који се појавио 2002. године.

СпФН је ушао у прву фазу испитивања на људима у априлу 2021. Ране анализе, за које се очекује да ће бити објављене овог месеца овог месеца, пружиће увид у то да ли ће се снага и ширина СпФН-а, доказане у претклиничким испитивањима, пренети на људе. Подаци ће такође омогућити истраживачима да упореде имуни профил СпФН-а са профилом других вакцина против ковида-19 које су већ одобрене за употребу у хитним случајевима.

Друга и трећа фаза

Следећи корак је видети како нова вакцина делује код људи који су претходно били вакцинисани или су претходно били болесни.

– Морамо вакцину да процијенимо у стварном окружењу и покушамо да разумети како цепиво делује код много већег броја особа које су већ у почетку вакцинисане нечим другим или су већ биле болесне – рекао је Моџарад, додајући да ће ново цепиво и даље морати да прође испитивање друге и треће фазе.

– Одлучили смо да играмо игру на дуге стазе, а не да се само фокусирамо на изворну појаву корона вируса. Било нам је јасно да ће вирус мутирати и да ће се појавити нове варијанте – каже Моџарад.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs