Стиже помоћ државе! На рачуне свих пунолетних грађана лећи ће нова количина новца

Pomoć

Пријављивање за децембарски износ почиње од 15. новембра и то само за оне који своје податке нису оставили за 30+30 евра, а испуњавају потребне услове или су у међувремену постали пунолетни.Са пет исплата српски пензионери ће добити највећу државну подршку у време пандемије ковида 19. Тако ће до краја године на рачуне најстаријих у Србији лећи још 50 евра, што је све укупно од почетка “корона подршке” – 130 евра и 3.000 динара.

Требало би направити разлику између тога ко даје новац. Када је 22. септембра новац ишао из касе Фонда онда су 5.900 динара примили сви који су у њиховој исплатној бази, односно и пензионери којима пензија или део чека у другим државама стижу из Србије. Новембарску и децембарску помоћ добијају само пунолетни грађани наше земље и лећи ће и на рачун, рецимо, сениора који су хрватски пензионери, али су српски држављани.

До недоумица често долази и када су у питању породични пензионери. У овом кругу, новац неће добити ниједан од њих који је млађи од 18 година, без обзира на то што је на списку ПИО фонда. Наиме, према закону деца рођена у браку, ванбрачно или су усвојена имају право на породичну пензију и она им припада до 15. године живота, без обзира на то да ли се школују или не, док друга правила важе за старије.
Пријављивање за децембарски износ почиње од 15. новембра и то само за оне који своје податке нису оставили за 30 плус 30 евра, а испуњавају потребне услове или су у међувремену постали пунолетни. Пензионери и сви који су се већ пријавили могу само да чекају да им новац легне на рачун.

Како су раније из Министарства финансија навели за три пакета помоћи прошле и ове године држава је издвојила око осам милијарди евра, што је помогло да се очувају радна места и производни капацитети.
На Владином списку нису се нашли само пензионери, али осим новца који је намењен искључиво њима, они готово увек добију и део колача који припада осталим грађанима – пунолетним и вакцинисанима. Према најавама председника Александра Вучића, у фебруару 2022. требало би да кућни буџет сениора буде бољи за још по 20.000 динара, што ће бити највећа финансијска инекција откад се једнократна помоћ исплаћује.

НАЈБОЉЕ ПРОШЛИ ПЕНЗИОНЕРИ

Прва подршка најстаријима стигла је у мају од државе у износу од 30 евра и тада су је добили сви пунолетни грађани. Затим је из исте касе исплаћено по 3.000 вакцинисанима, међу којима је опет било највише сениора, док је у септембру из ПИО Фонда на рачуне легло по 5.900 динара. До Нове године остале су још две државне исплате од по 30, односно 20 евра.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије