Стипендије Фонда за младе таленте за 1.661 студента уз подстицај напредовања у каријери

Studenti

Фонд за младе таленте Србије саопштио је данас да ће ове године, стипендију „Доситеја“ добити 1.158 студената основних и интегрисаних студија и 503 студента мастер студија.

Фонд је објавио коначну листу добитника стипендија Конкурса за стипендирање најбољих студената завршне године основних академских студија и студената завршне године мастер академских студија за школску 2022/23. годину.

Како је наглашено, Фонд је „повећао број стипендија у односу на првобитно предвиђен број“.

Подсетили су да кандидати интегрисаних студија имају могућност да се у току школовања пријаве само један пут за ову стипендију.

Фонд је додао да је у сарадњи са представницима СКОНУСА раније на седници Фонда усвојена Одлука о повећању броја стипендија за основне академске и интегрисане студије за образовно – научно поље медицинских наука.

„Тиме је фактички дуплирана квота за област медицинских наука обезбеђивањем додатне 104 стипендије“, каже се у саопстењу.

Како је наведено, упражњена места у техничко- технолошкој и природно-математичкој области процентуално су распоређена на друштвено-хуманистичке науке, уметности, и интердисциплинарне, мултидисциплинарне и трансдисциплинарне студије, која нису обухваћена додатним повећањем попут области медицинских наука.

Фонд је навео да је поред повећања броја стипендија и дигитализације процеса пријаве и обраде података кандидата, од ове године унапређен и систем расподеле стипендија према научно-образовном, односно уметничко-образовном пољу.

Додаје да је то урађено у складу са Исходима акредитација високошколских установа и студијских програма у Републици Србији које је усвојило Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању.

„Овакав начин расподеле стипендија у оквиру сродних области уведен је ради постизања праведнијег рангирања кандидата по уједначеним критеријумима, узимајући у обзир све специфичности различитих студијских програма, разлике у врсти и начину вредновању знања, као и начину оцењивања на различитим факултетима“, каже се у саопштењу.

Из Фонда су навели да се „управо рангирањем унутар истих или сродних области обезбеђује најправеднији могући систем расподеле стипендија“.

„Циљ је да се применом ових новина дугорочно обезбеди равноправност међу кандидатима и рангирање по уједначеним критеријумима, као и обезбеђивање континуираног стипендирања пет одсто најбољих студената у свакој области“, каже се у саопштењу.

Фонд за младе таленте од ове године уводи и менторски програм у каријерном развоју.

„Уведена је обавеза обављања стручне праксе за све стипендисте, у трајању од најмање три месеца у јавном сектору, коју проналази каријерни саветника Фонда у складу са стручним образовањем кандидата“, саопштио је Фонд.

Како је наведено, стручна пракса је плаћена за све кандидате и представља највећи бенефит управо за најбоље студенте медицине, који сада имају обавезан неплаћени стаж.
Фонд за младе таленте налази се у саставу Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs