Столтенберг: Украјина је доказала да је сајбер сфера компонента модерног рата

Stoltenberg

Руска инвазија на Украјину је још једна потврда да је сајбер сфера компонента савременог ратовања и нова арена за глобалну конкуренцију, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у Берлину на годишњој конференцији Алијансе о сајбер безбедности.

Он је додао да ће НАТО наставити да посвећује повећану пажњу овом новом простору војних операција, напомињући да су од почетка инвазије у пуном обиму руске трупе и тенкови били подржани масивним сајбер нападима како би се прекинула комуникација између украјинске војске, полиције и обавештајних служби.

„Украјина је успела да неутралише многе од ових напада, посебно зато што је много година блиско сарађивала са савезницима из НАТО-а на јачању сопствене сајбер одбране“, истакао је Столтенберг, преноси Укринформ.

Према његовим речима, структуре за реаговање НАТО-а и Украјине размењују информације о злонамерним сајбер активностима у реалном времену, тренирају и изводе заједничке вежбе, а Украјина је учесник НАТО центра за сајбер безбедност.

Он је упозорио да је данас немогуће замислити било какав сукоб без кибернетичке димензије, као и да сајбер напади могу бити једнако разорни као и кинетички напади.

„Зато ми у НАТО-у веома озбиљно схватамо сајбер претње. Додали смо сајбер простор на листу оперативних простора, у рангу са ваздухом, морем и копном. Такође смо се пре неколико година договорили да сајбер напади могу да активирају члан 5 Вашингтонског уговора, који је основа Алијансе, а по коме је напад на једног напад на све“, истакао је Столтенберг.

Он је напоменуо да сајбер димензија појачава стратешку конкуренцију и да је већ део савременог ратовања.

„Ауторитарни режими, укључујући Кину и Русију, оспоравају интересе, вредности и безбедност земаља Алијансе. Упркос чињеници да Кина није противник НАТО-а, она не дели вредности те организације и развија сајбер простор без одговарајуће транспарентности и без поштовања људских права, а користи најновије сајбер технологије да повећа репресију“, рекао је генерални секретар НАТО.

Он је као пример за то навео ширење технологија за препознавање лица, које, како је додао, „ауторитарне земље користе као оруђе државне контроле над сопственим грађанима“.

Такође је напоменуо да је на самиту НАТО-а у Виљнусу договорен нови концепт сајбер одбране, који између осталог подразумева, да чланице Алијансе не треба да се ослањају на технолошку опрему коју испоручују земље са ауторитарним режимима.

„Видели смо шта се десило када смо се ослањали на снабдевање енергентима из Русије. Не смемо поновити исте грешке ослањајући се на Кину да испоручује технологију за наше критичне мреже. Морамо да радимо са приватним сектором на свим нивоима како би наш систем био мање рањив, стабилнији и спреман за брзи опоравак“, рекао је Столтенберг.

Он је указао на значај сарадње са приватним сектором, напомињући да су компаније као што су Мајкрософт, Амазон и Старлинк одговориле на директан позив Кијева за помоћ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs