Стотине људи евакуисано: Потпуно поплављен град Олешки низводно од гранатиране бране Каховка

Oleški

Град Олешки, у украјинској области Херсон, који се налази на левој обали реке Дњепар под контролом Русије, скоро је потпуно поплављен након пробоја бране Каховка, саопштио је данас регионални руски званичник Андреј Алексејенко.

“Евакуација је могућа само уз помоћ посебне опреме“, рекао он.

Алексејенко је на свом налогу на Телеграму објавио снимак на којем се види како је у том граду вода у нивоу прозора на аутомобилима, а на аутопуту је дубока најмање 30 центиметара.

Стотине људи евакуисано је из насеља дуж леве обале Дњепра, након што се вода излила кроз пробијену брану Нова Каховка и потопила многа места у херсонској области.

Урушавање баријере на јужном делу огромног резервоара Каховка изазвало је бујицу и додатно угрозило хиљаде људи који су се тамо затекли на првим линијама фронта између украјинске и руске војске. Високи званичник украјинске херсонске војне администрације Олександар Толокоњиков упозорио је да ће најгоре тек доћи.

„Сутра ће бити врхунац поплава, а већ смо евакуисали око 1.000 људи и имамо око 50 аутобуса који возе између погођених села и Херсона, у којем имамо припремљена четири места за евакуацију“, рекао је он.

Брана снабдева водом део пољопривредног земљишта јужне Украјине и полуострво Крим, које је под руском управом, преноси Тањуг.

Стотине људи евакуисано је данас из насеља дуж јужног дела украјинске реке Дњепар, након што је вода избила кроз пробијену брану Нова Каховка и потопила многа места у херсонској области.

Урушавање баријере на јужном делу огромног резервоара Каховка изазвало је бујицу и додатно угрозило хиљаде људи који су се тамо затекли на првим линијама рата између Украјине и Русије, пренео је Ројтерс.

Високи званичник украјинске херсонске војне администрације Олександар Толокоњиков упозорио је да ће најгоре тек доћи.

Стотине људи евакуисано због поплава у јужној Украјини
„Сутра ће бити врхунац поплава, а већ смо евакуисали око 1.000 људи и имамо око 50 аутобуса који возе између погођених села и Херсона, у којем имамо припремљена четири места за евакуацију“, рекао је он.

Брана снабдева водом део пољопривредног земљишта јужне Украјине и полуострво Крим, које је под руском управом. Посматрајући низводно, Русија контролише леву обалу Дњепра и саму брану, а Украјина држи десну обалу, а свака страна је окривила другу за овај инцидент који је донео нову штету.

Снимци постављени на друштвеним мрежама приказују тешке поплаве у граду Нова Каховка, која је под руском контролом, а налази се поред бране. Градоначелник, којег је поставила Русија, рекао је да је ниво воде у граду порастао на преко 11 метара и да су неки становници пребачени у болницу.

На једном снимку лабудови пливају поред китњасте зграде градског већа, док је на другом поплављени спортски стадион поред реке. Руска администрација украјинске области Херсон саопштила је да се спрема да евакуише три округа – Нову Каховку, Голо Пристан и Олешки. Ниво воде у том еделу реке Дњепар већ је порастао за више од метар.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.