Стратешко партнерство које мења регион: Како су Вучић и Орбан окренули точак историје у правом смеру

Orban i Vučić

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је идеја о увођењу санкција Србији смешна, као и да је то немогуће. Он је то рекао новинарима уочи почетка самита лидера ЕУ и истакао да Срби последње две године пате и трпе разне провокације.

„ Морате да разумете како се Косово понаша. Не треба да провоцирају Србе“, рекао је Орбан и додао да без Србије нема стабилности на Балкану и да треба помоћи Србији да стабилизује регион. Да овако нешто изјави премијер Мађарске, рецимо у време проглашења независности тзв. Косова, било је научна фантастика. Ни кроз историју односи Србије и Мађарске нису били нимало лаки, мада је повремено било и периода доброг разумевања два народа. Простор данашње Мађарске је био важан за културни развој дела нашег народа, а према последњем попису спроведеном крајем прошле године, у Србији живи више од 184.000 Мађара и они су после Срба, најбројнија пописана нација у земљи, обзиром да попис није рађен на територији покрајине Косова и Метохије.

Сведоци смо рапидног узлета српско-мађарских односа последњих година. Прва заједничка седница влада Србије и Мађарске одржана је 2014. године.

Побољшање односа је пратило и уздизање на ранг стратешког партнерства 2021. године када су две земље и званично потписале стратешки споразум. Прва седница Стратешког савета за сарадњу Републике Србије и Мађарске, којој су присуствовали председници, премијери и чланови влада двеју земаља, одржана је у јуну ове године на Палићу. Званичници Србије и Мађарске потписали су више споразума. Међу њима су и споразуми из области одбране и безбедности, као и споразуми о сарадњи између Националне генералне дирекције за странце Мађарске и Министарства унутрашњих послова Србије, за сарадњу у области царина, размени информација, у области развоја путне инфраструктуре. Потписан је и споразум о оснивању заједничког предузећа између државног предузећа „Србијагас“ и мађарског предузећа за електропривреду.

Тачке спајања Србије и Мађарске – свеобухватна сарадња

– Максимално поштовање права Мађара у Србији, као и права Срба у Мађарској, чији се културни развој нарочито ревитализовао последњих година

– Енергетска сарадња – Балкански ток, нафтовод Дружба, складиштење гаса у Мађарској, као и стари гасовод преко Украјине и Мађарске којим и даље добијамо руски гас

– Брза пруга Београд – Будимпешта, као део ширег кинеског пројекта Појас и пут и потенцијално регионално спајање на релацији Пиреј – Будимпешта, преко Београда

-Сарадња по питању мигрантске кризе и свих безбедносних претњи које она са собом носи

– Међусобна подршка на међународном плану, као одраз изврсрних политичких односа две земље

– Мађарски утицај у ЕУ, НАТО и Вишеградској групи, који онемогућава доношење непријатељских одлука против Србије

– Добри односи Мађарске са Републиком Српском, која је важна за Србију и српске националне интересе

– Економска сарадња – пословање мађарских фирми у Србији, попут банкарског гиганта ОТП банке

– Заједничка одбрана вредности суверенизма и слободе свих народа, одбрана од уплитања у унутрашње послове, одбрана традиционалних вредности на којима почивају наше земље и народи
Србија и Мађарска не само да су као суседне земље природно упућене једна на другу, већ се током последњих неколико година показало да заједно деле и бројне изазове, ризике и претње и да им се интереси у великој мери поклапају. Осим заједничких интереса, ту су и заједничке вредности, обзиром да наше земље и народи имају велику историју и државотворну традицију којом се поносе и не воле када им други са стране угрожавају слободу и одређују како треба да живе. Управо је и то једна од заједничких спона две земље, као и два лидера, Виктора Орбана и Александра Вучића, који су често на мети лицемерних удара дела међународне заједнице.

Једна од најважнијих сфера сарадње Мађарске и Србије је енергетика. Србија је због недостатка складишта у земљи захваљујући договору са Мађарском, протекле зиме гас складиштила у тој земљи. Такође, након одлуке Брисела да затвори нафтовод ЈАНАФ као део санкција Русији, Мађарска и Србија су договориле прикључивање на нафтовод „Дружба“. Србија и Мађарска не сарађују само на пољу енергетике, већ се и саобраћајно и инфраструктурно повезују. Београд и Будимпешта би требало да буду повезани и брзом пругом до 2025. године. Као део те саобраћајнице, већ је прорадила брза пруга на линији Београд – Нови Сад, а председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан провозали су се заједно возом до Новог Сада. Састанци два лидера, као и многих званичника две земље су постали готово уобичајена ствар последњих година, а више пута смо лидере могли да видимо и у опуштеном, неформалном издању, што говори у прилог томе да постоји истинско пријатељство и поверење.

Да фраза најбољи односи у историји није само празна флоскула када су у питању Србија и Мађарска, потврђује и то што је Вучић Орбану прошле године уручио Орден на великој огрлици уз речи да је мађарски државник био уз Србију у тешким тренуцима.

Иако је Мађарска признала тзв. Косово, додуше Виктор Орбан није био на власти у том тренутку, последњих година је дошло до заокрета Будимпеште по питању односа према јужној српској покрајини, па иако није дошло до отпризнавања тзв. Косова, Мађарска више не подржава тзв. Косово приликом његовог аплицирања за учлањење у међународне организације – што је потврђено тиме што је Мађарска ове године гласала против пријема тзв. Косова у Савет Европе. Добри односи две државе су се позитивно рефлектовали и на АП Војводину и добре међунационалне односе. Сада је партија мађарске националне мањине, Савез војвођанских Мађара (СВМ) важан шраф владајуће коалиције, не само у Војводини, већ и на нивоу целе Србије и може се слободно рећи да гаји братске односе са најјачом странком у Србији, Српском напредном странком (СНС).

Србија и Мађарска добро сарађују на спољнополитичком плану, међусобно се подржавају често у међународним форумима, заједно сарађују безбедносно по питању мигрантске кризе, а за нас је посебно значајно да на својој северној граници имамо суседа са којим имамо добре односе пуне поверења и међусобног поштовања. Такође, Мађарска као земља нам је важна, јер је чланица Европске Уније (ЕУ) и НАТО-а у којима се све битне одлуке доносе консензусом, а свака чланица има право вета. Управо је изјава Виктора Орбана са почетка текста и најава коришћења мађарског вета, уколико остатак ЕУ пожели да нашој земљи уведе било какве санкције, поводом дешавања у Бањској од 24. септембра.

Како оцењује тренутне српско-мађарске односе, које бенефите из те сарадње могу извући две државе и колико су важни лични добри односи два лидера, Вучића и Орбана, за достигнуто унапређење односа – питали смо геополитичког коментатора, Предрага Рајића

– Српско-мађарски односи су на историјском максимуму. Свакако, кључни замајац овим односима дат је вољом, енергијом и знањем два лидера – председника Вучића и премијера Орбана. Србија и Мађарска су суседи, чије су историје испреплетане, баш као и историјска искуства. Српски пут ка Бриселу води преко Будимпеште. На том путу је сијасет бенефита који чекају и Србију и Мађарску. Српско-мађарско разумевање је кључ стабилности северног дела Србије. Мађари имају максимална права у Србији, баш као и Срби у Мађарској, а тако и треба да буде – истакао је Рајић.

Виктор Орбан нема само добре односе са председником Србије, Александром Вучићем, већ и са председником Републике Српске, Милорадом Додиком, због чега такође ЕУ не може да уведе санкције Додику. Орбан на међународном плану, а посебно регионалном, заступа визију снажне Мађарске, али таква Мађарска тренутно и јесте у доброј мери компатибилна са српским интересима широм региона. На глобалном плану, Орбан представља глас разума у вихору украјинског сукоба и поступа крајње прагматично и рационално. За нас је важна улога Мађарске коју има у саставу КФОР -а на Космету, њена улога је значајна и у контроли ваздушног простора над нашом јужном покрајином, а улога у Босни и Херцеговини јој расте, нарочито након преузимања команде над мисијом ЕУФОРА (Алтеа).

Сетимо се и да је поводом Косова и Метохије, Виктор Орбан дипломатски посредовао да Србија пусти тројицу полицајаца тзв. Косова на слободу. Нарочиту улогу у развијању српско-мађарских односа има и министар спољних послова Мађарске, Петер Сијарто, који је чак био и специјални гост и говорник на митингу Србија наде 26. маја и том приликом је одржао сјајан говор на српском језику!

Колико српско-мађарска сарадња може бити успешна прича и свеобухватна у свим сферама, можда најбоље потврђује и успех српског фудбалског тима ТСЦ из Бачке Тополе.
Чак и спорта, показало се да када се српска и мађарска енергија удруже, итекако имају шта да покажу Европи и свету!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs