Суверенитет и обострана корист: Зашто Србија и Мађарска имају одличне односе?

Saradnja

Док из Европске уније званично саопштавају да желе да приме Србију у своје чланство, дотле незванично стижу информације да Брисел није спреман за нова проширења и да нико не може да гарантује да ће Западни Балкан у неком тренутку постати члан ове међународне организације.

Ипак, на путу евроинтеграција, али и другим политичким и геополитичким питањима, Србија има веома важног савезника у оквиру ЕУ. За разлику од Брисела и неких чланица, готово безрезервна подршка нашој земљи долазила је из суседне Мађарске.

Снажна подршка европском путу Србије

Када се говори о пријему Србије у ЕУ, званична Будимпешта је више пута до сада поновила да је Унија без наше земље непотпуна. За европског комесара за проширење Оливера Вархељија, који долази из Мађарске, се често наводи да је “жестоки присталица српског приступања Унији”, а мађарски премијер Виктор Орбан је често у својим изјавама истицао важност пријема Србије у ЕУ.

Последњи пут он је то изјавио на недавно одржаној церемонији обележавања почетка радова на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица – Хоргош – државна граница са Мађарском.

– Сви знамо да је Србија капија Балкана и кључна земља за безбедност Европе. Истина је и знамо да је Србија већ годинама спремна за улазак у ЕУ. Полако се поставља питање да ли жели да се придружи ЕУ и коме и чему да се придружи. Желим да потврдим јасно и гласно да се Мађарска залаже за чланство Србије у ЕУ јер имамо овде и једног већег брата. Ми радимо заједно са председником Вучићем, радимо на изградњи линије између Будимпеште и Београда, а спремни смо и да порадимо и на линији између Суботице и Баје. Ову линију ћемо изградити и ви ћете моћи за 35 минута да будете у Сегедину. Радимо на томе да се обезбеди што једноставнији пролаз границе – рекао је Орбан.

Суверенизам као основа пријатељства

Зближавање Србије и Мађарске добрим делом зависило је и од веза између мађарског премијера и председника Србије Александра Вучића. Да није било добрих односа два лидера, не би дошло до зближавања две земље, а то је српски председник више пута истицао.

– Захвалан сам премијеру Орбану што је направио потпуно нове односе, односе у којима ми Срби верујемо да ће снажнија Србија значити и снажнију и јачу Мађарску. Тако смо и сигурни да снажна Мађарска значи снажну и јаку Србију. Он је рекао да заједно можемо много да урадимо, све што градимо показује колико заједнићки можемо да постигнемо боље резултате – рекао је једном приликом Вучић.

Двојицу лидера веже много ствари, а једна од основних је свакако борба за суверенитет њихових држава. Док је Орбан препознат као један од ретких лидера који није спреман да се повинује притисцима великих сила, српски председник је више пута истицао да је суверенизам основа политике коју води.

– Суштина политике Српске напредне странке, странке коју водим, је да Србија буде независна и слободна земља, у којој неће странци да одлучују. Да, ми се налазимо на европском путу, али одлуке доносимо ми, а не било ко други. Ни из Европе, ни из Америке, ни из Русије, ни из било које друге земље – поручио је недавно Вучић.

Разлози за сарадњу

С обзиром да у се у политици мало тога ради из љубави, а већина ствари из интереса, поставља се питање какву корист Мађарска има од јаке и успешне Србије.

За почетак, Будимпешта би волела да се граница ЕУ помери јужније, те да Мађарска више не буде најистуренија чланица на овим просторима. Ова земља би тиме своје границе, ако се изузме мали део са Украјином, практично скроз окружила чланицама ЕУ. Поред тога, Србија би евентуалним уласком у ЕУ свакако била ближа Вишеградској групи него најбогатијим чланицама, што би додатно ојачало позицију држава које су окупљене у овој групацији.
Наравно, Мађарска има и своје националне интересе. Мађарска зајединца у Србији би била ближа матици, а економске инвестиције би биле додатно олакшане, што одговара и нашој земљи јер сва финансијска улагања доприносе и крају у који стижу.

Обострана корист

Оно што је најбитније, јесте да међусобно добри односи одговарају обема земљама. За разлику од неких других чланица ЕУ, које су годинама гледале само да искористе нашу земљу, а да при томе не дају ништа заузврат, српско-мађарски односи су на обострану корист.

Док Србији одговара да је нека од чланица ЕУ подржава на путу евроинтеграција, мађарске инвестиције користе нашој привреди. Такође, Будимпешта се не повинује притисцима из Брисела, тако да је заједно са Србијом спремна да сарађује и са силама које се не налазе на Западу, на првом месту Русијом и Кином.

Лјубав у међународним односима не постоји и свака врста савезништа и блискости међу земљама се граде искључиво из интереса. Србија и Мађарска су последњих година показале да нације, које нису биле у најбољим односима током историје, на обострано задовољство могу да поправе односе. Када би то схватили и неки други наши суседи, уместо што у нашој земљи увек виде неку имагинарну претњу, могли би да извуку вишеструку корист. Рука Србије им је увек испружена.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs