Суд ЕУ пресудио: Гугл мора да избрише резултате претраге ако информације нису тачне

telefon

Суд је навео да људи имају право да траже од Гугла и других претраживача да избришу линкове , чак и ако су истините, по принципу познатом као „право на заборав“.

Највиши суд ЕУ саопштио је да Гугл мора да избрише резултате претраге о људима у Европи, ако може да се докаже да су информације о њима очигледно погрешне.

Европски суд правде пресудио је да интернет претраживачи морају да „дереференцирају информације“ ако особа која подноси захтев може да докаже да је материјал био „очигледно нетачан“.

Суд је навео да људи у Европи имају право да траже од Гугла и других претраживача да избришу линкове до застарелих или срамотних информација о себи, чак и ако су истините, по принципу познатом као „право на заборав“.

Овим се људима даје право да контролишу шта се појављује када се њихово име претражује на мрежи, пренео је АП.

У најновијем случају, два менаџера у групи инвестиционих компанија, који нису идентификовани, затражили су од Гугла да уклони резултате претраге на основу њихових имена која је повезивала чланке у којима се критикује инвестициони модел групе.

Менаџери су рекли да ти чланци садрже лажне тврдње.

Гугл је тада то одбио, јер није знао да ли су ти чланци тачни или не, наводи се у резимеу судске пресуде.

Суд се није сагласио са тиме, наводећи да, ако неко поднесе релевантне и довољне доказе који доказују очигледну нетачност информација, претраживач мора да удовољи том захтеву. Гугл је саопштио да поздравља ту одлуку.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs