Сукоб полиције и демонстраната! Французи блокирали ауто-пут, полиција испалила димне бомбе

Demonstranti

Неколико хиљада људи, пре свега еколошких бораца, окупили су се у суботу поподне у региону Савоје да би протестовали против изградње будуће брзе пруге између Лиона и Торина, а дошло је и до сукоба са снагама реда. Летеле су каменице, док су специјалци користили димне бомбе.

Подигнуте су и барикаде, а неки од нападача били су наоружани и чекићима.

Пројекат је започет још пре тридесетак година, а циљ је да се градњом 270 километара нове пруге растерети саобраћај камионима. Пруга је већ почела да се гради, а до сукоба је дошло због бушења тунела са два крака дужине чак 57,5 километара испод Алпа.

Еколози се буне сматрајући да ће огромне количине изнете земље због бушења тунела пореметити локални биодиверзитет, као и да ће бити угрожени природни резервоари воде који износе оде 60 до 125 милиона кубних метара воде. Страхују и да ће милиони тона смећа на правцу нове пруге такође угрозити природу. Истичу и да већ постоји пруга, између Дижона и Торина.

Заговорници нове пруге истичу да је претходна једноколосечна изграђена још за време Наполеона Трећег, да не одговара данашњим условима, као и да би на овај начин био смањен саобраћај за чак милион камиона, као и да би у природу било избачено милион тона кубних метара угљен диоксида мање, колико просечно производи град са 300.000 становника.

Такође, на овај начин новом пругом би два града била приближена на сат и 47 миниута, за разлику од 3.47 тренутно.

То, међутим, није спречило неколико стотина најрадикалнијих деомнстраната да формирају људски ланац, уђу у набујалу реку и пређу на аутопут А43 који су блокирали у оба смера.

Запаљено је и околно растиње уз ауто-пут. Француска полиција је истовремено зауставила пет пуних аутобуса манифестаната који су пристизали из правца Италије. На основу првог биланса, било је седам лакше повређених међу снагама реда и један међу демонстрантима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs