Суша прети да постане „следећа пандемија“ на глобалном нивоу

Суша представља скривену кризу на глобалном нивоу која прети да постане “следећа пандемија” ако земље не предузму хитне мере у управљању водама и земљиштем и решавању климатских ванредних ситуација, саопштиле су Уједињене нације.

Најмање 1,5 милијарди људи директно је погођено сушом током 21. века, а економски трошкови током отприлике тог времена процењују се на 124 милијарде долара, преноси Гардијан.

Прави трошкови ће вероватно бити вишеструко већи, јер такве процене не укључују велики утицај у земљама у развоју, наводи се у најновијем извештају УН.

У сажетку извештаја наводи се да “суше имају дубок, широко распрострањен и потцењен утицај на друштва, екосистеме и економије, а трошкове до којих доводе несразмерно сносе најугроженије особе”.

  • Широк утицај сушa се непрестано не региструју, иако се простиру на великим површинама, каскадно пролазе кроз системе и ваге и задржавају се, погађају милионе људи и доприносе несигурности хране, сиромаштву и неједнакости, стоји у извештају Канцеларије УН за катастрофе и ванредне ситуације.

Потражња за водом ће надмашити понуду 

Мами Мизутори, специјална представница генералног секретара УН-а за смањење ризика од катастрофа истакла је да је “суша на прагу да постане следећа пандемија и не постоји вакцина која би је излечила”.

  • Већина света ће живети са несташицом воде у наредних неколико година. Потражња ће надмашити понуду током одређених периода. Суша је главни фактор деградације земљишта и пада приноса за главне усеве, изјавила је Мизуторијева.

Према њеним речима, многи имају предству да суша погађа пустињске регије у Африци, али да то није случај. Суша је сада широко распрострањена и према извештају ће је до краја века доживети све земље, осим неколицине.

  • Људи живе са сушом већ 5.000 година, али ово што сада видимо је веома различито. Људске активности погоршавају сушу и повећавају утицај, напомиње Мизуторијева.

Ни развијене земље нису имуне на суше. САД, Аустралија и јужна Европа су последњих година искусиле сушу. Суша кошта више од шест милијарди долара годишње САД, а око девет милијарди евра у ЕУ, али то ће вероватно бити озбиљно потцењено.

Пораст броја становника, такође, излаже више људи у многим регионима утицајима суше, каже се у извештају.

Покретач – промене шаблона кишних шума

Суша превазилази пољопривреду, рекао је Роџер Пулварти, старији научник у америчкој Националној управи за океане и атмосферу и коаутор извештаја.

Указао је на Дунав у Европи, где је суша која се понавља последњих година утицала на транспорт, туризам, индустрију и производњу енергије.

  • Морамо да имамо модернизован поглед на сушу. Морамо размотрити како управљати ресурсима као што су реке и велика сливна подручја, изјавио је Пулварти.

Као кључне покретаче суше извештај наводи промену шаблона кишних шума услед климатског слома. Извештај, међутим, идентификује и неефикасну употребу водених ресурса и деградацију земљишта под интензивном пољопривредом и лошу пољопривредну праксу као улогу.

У извештају се наводи да су међу главним проблемима и крчење шума, прекомерна употреба ђубрива и пестицида, прекомерна испаша и прекомерно црпљење воде за пољопривреду.

Мизуторијева је позвала владе да предузму мере како би помогле у спречавању суше, реформишући и регулишући начин на који се вода вади, складишти и користи и како се управља земљиштем. Рекла је да системи раног упозоравања могу много да помогну људима у опасности и да су сада доступне напредне технике прогнозе времена.

Истиче да је рад са локалним становништвом од суштинске важности, јер локално и староседелачко знање може помоћи у информисању где и како чувати воду и како предвидети утицаје сушних периода.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs