Сценарио судњег дана: На највећем светском леднику одигравају се драматичне промене, последице би могле да се осете већ за 10 година

Promene

Научници упозоравају на драматичне промене на једном од највећих ледника на Антарктику и најављују да би то могло да доведе до озбиљних последица већ у идућих пет до десет година.

Како се наводи, плутајући део ледника Твајтс, који је до сада био релативно стабилан, могао би да се “разбије попут ветробрана аутомобила”.

Амерички и британски истраживачи спроводе велико истраживање на Твајтсу због све бржег топљења. Ледник већ сада избацује 50 милијарди тона леда у океан сваке године.

– Овакво топљење за сада има ограничен утицај на глобални ниво мора, али постоји довољно леда који би могао да се отопи и подигне ниво океана за чак 65 центиметара – сматрају научници.

Такав сценарио “судњег дана” вероватно се неће догодити још много векова, али истраживачки тим каже да Твајтс сада врло брзо реагује на глобално загревање.

– Доћи ће до драматичних промена на предњој страни ледника, вероватно за мање од 10 година. И објављене и необјављене студије упућују на то – рекао је професор Тед Скамбос, амерички главни координатор истраживања.

– Ово ће убрзати темпо топљења и проширити опасан део ледника – рекао је за BBC News.

Удвостручила се брзина топљења

Твајтс је огроман. Отприлике је величине Велике Британије или Флориде, а брзина отапања се удвостручила у последњих 30 година. Научници кажу да је то резултат уласка топле океанске воде и топљења Твајтсовог плутајућег дела.

Кажу да ће се источни фронт ледника вероватно у следећих неколико година одвојити од гребена, што ће је дестабилизовати.

– То је донекле слично оном прозору аутомобила где имате неколико пукотина које се полако шире, а онда одједном цела ствар једноставно почне да се разбија у свим смеровима – објаснила је докторка Ерин Петит са Универзитета Орегон.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.