Сјајан успех сивачког бициклисте: Оборен национални рекорд

Хумани бициклиста Милован Фики Бајчетић (25) из Сивца одавно је један од најбољих ултрамаратонаца у Европи, а у викенду за нама на Европском првенству у 24-часовној вожњи у Словенији, у конкуренцији 55 бициклиста, освојио је треће место прешавши за 24 сата 704 километра оборивши национални рекорд Србије у овој дисциплини.

Бициклистички ултрамаратон је један од тежих спортова и захтева велике и тешке тренинге, како физичке тако и психичке. Довољно је рећи да се вози 24 сата, па се из тог податка може видети озбиљност самог спорта. О самој трци Бајчетић каже да је била веома тешка, те да су их захватила два јака невремена, а да му се на 13-ом сату вожње десио пад.

-Киша је падала скоро целу ноћ. У неким моментима прст пред оком се није видео. Почео је да дува ветар орканске јачине. Ујутру око 7 сати (мојих 13х вожње) пао сам. Устао сам и наставио даље, али сам осетио бол у леђима и колену. Ипак, одлучио сам да наставим али са много мањим темпом, рекао је Бајчетић и додао да ту није био крај мукама, јер се борба са лошим временом наставила.

-Возио сам пуних 23х и 30мин. Да се није десио пад ишло би још јаче и боље. Желим да се захвалим мом тиму-породици која ме подржавала и у сваком моменту су ми додавали храну и све остало што је потребно. 

Захвалио би се и спонзорима без којих не би могао да остварим овај успех: ЈКП „Радник“ Сивац, Роберту Месарошу, Оптици Јовановски, Милану Кркушу, рекао је Бајчетић.

Милован је постао ултрамаратонац у мају 2017. године када је у веома јакој конкуренцији освојио бронзану медаљу и оборио национални рекорд, такође на Европском првенству у Словенији. Бициклизмом је почео да се бави у својој шеснаестој години са циљем да пређе цео свет бициклом, али се потом фoкусирао на хуманитарни рад. Спојио је хуманост и бициклизам возећи за болесну децу. Бајчетић је прешао хиљаде километара апелујући за помоћ болесној деци, а прва његова вожња била је за усвајање “Тијаниног закона”, те је од Бициклистичке хуманитарне фондације “Пиколо” из Суботице добио златну медаљу за пожртвовање.

Када је реч о плановима и будућим тркама Милован каже да му је циљ Светско првенство у бициклизму за које ће требати још много труда, рада, тренинга, који трају до четири сата дневно. „Захтевно али себе видим на Светском првенству и остварењу циља од 1000 километара бициклом на ултрамаратону за 24 сата“, каже Милован Бајчетић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије