Талибани немају милости: На снагу ступила нова забрана за жене у целом Авганистану

žene

У претходном периоду је донет низ строгих правила о понашању жена.

Власти Авганистана забраниле су женама приступ теретани и јавним купатилима, јавља АФП. Жене се све интензивније истискују из јавног живота од када су талибани преузели власт загоравајући своју верзију исламских законра. Већина жена запослених у државним институцијама је изгубила посао или је плаћена малу суму да остане код куће.

Такође, женама је забрањено да путују без мушке пратње и морају да се покрију бурком или хиџабом када су ван куће. Широм земље затворене су школе за девојчице и девојке.

Теретане су затворене за жене јер су њихови тренери мушкарци, а у неким случајевима ради се о комбинованим просторима и за жене и мушкарце – рекао је Мохамад Акиф Садек Мохаџир, портпарол Министарства за превенцију порока и промоцију врлина.

Он је рекао да су и хамами, традиционална јавна купатила, која су одувек подељена по полу, сада недоступни за жене.

– Сада свака кућа има купатило, према томе то неће бити проблем за жене – рекао је он. Активисти кажу да су све оштрије рестрикције према женама покушај да се спрече њихова окупљања и организовања опозиције властима.

Мале групе жена организују протесте у Кабулу и другим већим градовима чиме ризикују одмазду талибана који су и раније премлаћивали и затварали жене.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs