Танер: Није питање хоће ли, већ када доћи до несташице струје у ЕУ

Sijalica

Министарка одбране Аустрије Клаудија Танер упозорила је на велику вероватноћу од несташице електричне енергије у деловима ЕУ у блиској будућности и поручила да је потребно припремити се за то.

Танер је у интервјуу за немачки Велт рекла да очекује да ће ускоро доћи до великих прекида у снабдевању струјом на подручју ЕУ.
“Питање није хоће ли, питање је када ће до тога доћи”, рекла је Танер и додала да је ризик од нестанка струје значајно порастао због рата у Украјини.

Танер је рекла да су хакерски напади на снабдевње Европе струјом средство хибридног ратовања за руског председника Владимира Путина.

„Не би требало да се претварамо да је то само теорија. Морамо се припремити за нестанке струје у Аустрији и Европи”, јасна је Танер и додала да би трећина аустријског становништва могла без струје да преживи најдуже четири дана.

Најавила је да ће војска због тога до 2025. године поставити 100 самоодрживих касарни које ће саме себе снабдевати струјом.

Додала је да осим тога треба да постоје и тзв. безбедносна острва, која у хитним случајевима могу да буду контактне тачке за цивилне помагаче и службенике за провођење закона, пренеле су агенције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs