Техеран најављује обрачун са јавним личностима; захтев Фифи да избаци Иран са првенства у Катару

Masha Amini

Власти у Ирану повећале су притисак на јавне личности и новинаре због таласа протеста покренутих након смрти Махсе Амини, двадесетдвогодишње девојке која је пала у кому након хапшења тамошње тзв. моралне полиције. Групе за заштиту људских права наводе да су десетине демонстраната страдале током гушења протеста. Траже од Фифе и да избаци Иран са Светског купа у Катару.

Редитељи, глумци, спортисти, музичари подржали су протесте, а многима је сигнал био потез фудбалске репрезентације која је остала у црним тренеркама док је интонирана химна пред почетак меча против Сенегала у Бечу.

“Предузећемо акције против јавних личности које су потпалиле пламен нереда”, рекао је начелник провинције Техерана Мохсен Мансури.

Шеф иранског правосуђа имао је сличну изјаву, оптужио их је да су се “постали познати захваљујући подршци система, а да су се придружили непријатељу када су тешка времена”.

Упозорења су уследила након скоро двонедељних протеста широм Ирана и гушења тих протеста, у којима су десетине убијене.

Према проценама Иранских људских права, групе са седиштем у Норвешкој, убијене су најмање 83 особе, међу којима и деца.

Председник Ебрахим Раиси упозорио је да, упркос туги и жалости због смрти Аминијеве, јавна безбедност је “црвена линија за Исламску Републику Иран и да нико нема право крши закон и изазива хаос”.

Протести су се прелили и изван Ирана, чак и у Авганистан. Жене су испред амбасаде Ирана у Кабулу носиле транспаренте на којима је писало “Иран је устао, сада је ред на нас” и “Од Кабула до Ирана, реците не диктатури”.

Иранска полиција је ухапсила репортера који је извештавао са сахране Аминијеве, као и новинара који је отишао у болницу када је Аминијева пала у кому и објавио причу која се раширила и изван граница Ирана.

Групе за заштиту људских права траже од Фифе да избаци Иран са Светског купа у Катару због начина на који власти третирају жене. У писму које су упутили председнику Фифе Ђанију Инфантину, организација је саопштила да иранске власти одбијају да дозволе женама присуство на утакмицама.

“Иранска фудбалска асоцијација није само саучесник у злочинима режима. То је директна претња сигурности женских навијача у Ирану и где онда да наш национални тим игра у свету. Фудбал треба да буде безбедно место за све нас”, навела је ова група за заштиту права.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs