Тиркизна магија надохват руке: Упознајте јадранске Малдиве – острво изузетне лепоте близу Београда

Мали Лошињ

Мало острво Лошињ, смештено у Хрватској, удаљено је 680 километара од Београда, што је ваздушном линијом свега један сат путовања. Недавно је „Ер Србија“ увела нову линију од Београда до Ријеке, са два лета недељно, што значи да је сада много лакше посетити ово неодољиво острво које очарава својом лепотом, предивном природом и тиркизном бојом мора – управо као Малдиви.

На острву Лошињ, једном од највећих острва Кварнерског архипелага, налази се Мали Лошињ. Ово острво је смештено у северном делу и граничи се са острвом Црес, код старог града Осора.

Острво Лошињ је претежно грађено од кречњака и има разуђен предњи део с пространим и издуженим заливом. Одмах испред Малог Лошиња, острво је подељено на два дела прекопом Привлаке, при чему је северни део већи и пространији.

Стари део Малог Лошиња импресивно се уздиже у амфитеатарском стилу на дну пространог и добро заштићеног залива. Уске и кривудаве улице окружене су чврстим каменим кућама.

На врху брежуљка изнад града налази се камена кула из 16. века, која пружа предиван поглед на град и оближња острва. Међу бујном, зимзеленом медитеранском вегетацијом налазе се виле, летњиковци, хотели и одмаралишта. Борова шума се спушта све до песковитих плажа. Шеталишта града, са својим добро одржаваним стазама, воде кроз борове шуме и макију.

Острво Лошињ је познато и као „миомирисно острво“ због мириса борових шума, што додатно обогаћује мирис ваздуха у комбинацији са мирисима мора. На овом острву можете уживати у шетњама, бициклизму, па чак и планинарењу, а посебно се истиче по својим тениским теренима. Лошињ има око осам хиљада становника, али нуди много више смештајних капацитета и има богату традицију туризма. Смештен је између Истре и Далмације и познат је као дестинација за здравствени туризам и нуди многе занимљивости.

Једна од њих је Музеј Апоксиомена – највеће подводно благо које је пронађено у Европи. То је бронзани кип Апоксиомена који је откривен 1997. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs