“Традиционални дани свињокоља” одржани у Кули

Svinjokolj

Мађарски културни центар „Непкер“ био је домаћин Традиционалних дана свињокоља. Ова манифестација одржана је по други пут, са циљем очувања традиције и обичаја овог поднебља и народа. Припрема хурки, кобасица и чварака, као и традиционални доручак, протекли су у знаку рада, труда и позитивне енергије.

Карољ Валка, потпредседник Мађарског КЦ „Непкер“, истакао је да је веома задовољан што ова манифестација у потпуности испуњава своју сврху, а то је очување обичаја и њихово преношење на генерације које долазе.

„Други пут организујемо ове дане и мислим да смо успели у нашој мисији, да покажемо младима како се то некад радило. Нажалост, све је мање свињокоља по кућама и управо један овакав догађај пример добре праксе како се некад радило и како се праве кобасица, хурка и шваргла и остало. Направили смо дружење и негујемо један леп обичај који је важан, а мислим да све културне установе требају да негују старе традиције и да се нашој деци и унуцима остави у наслеђе традиција“, поручио је Валка.

Свој део програма имали су и најмлађи, те су тако израђивали цртеже и украсе, којима ће дочекати Деда Мраза. Ову манифестацију посетили су и представници локалне самоуправе на челу са председником општине Кула, Дамјаном Миљанићем, као и заменикок покрајинског секретара за пољопривреду, Робертом Ототом.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs