Трамп покушавао да опструише истрагу о поверљивим документи

Donald

Секретаријат за правосуђе саопштио је да су поверљива документа највероватније „сакривана и уклањана“ из куће Доналда Трампа у Мар-а-Лагу на Флориди, у покушају да се опструише федерална истрага о владиним документима који су противзаконито тамо однети.

FBI је током недавног претреса у Мар-а-Лагу запленио 33 кутије са више од 100 поверљивих докумената који су били склоњени у Трамповој канцеларији, показују објављени делови документа који је основ налога за претрес, пише Глас Америке.

У том објављеном документу је наговештено да су Трампови сарадници можда намерно обмањиавали надлежне о томе да ли документа од највеће тајности стоје у Мар-а-Лагу.

Секретаријат за правосуђе објавио је да је претрес извршен јер су недостајала нека поверљива документа, али и да постоји сумња да је још докумената остало у Трамповој кући, упркос томе што бивши председник тврди да је узет сав материјал.
Секретаријат за правосуђе ипак није одговорио на питање које највише занима јавност – зашто је Трамп држао код себе одређена документа из Беле куће и зашто их није вратио када су затражена.

У документу се наводи да су припадници FBI-a и Секретаријата за правосуђе били у Мар-а-Лагу 3. јуна и да Трампов заступник тада није објаснио зашто се тамо налазе владина документа, укључујући и она поверљива, нека од њих и годину и по дана пошто је Трамп напустио Белу кућу.

Посета Мар-а-Лагу десила се недељу дана пошто је Секретаријат за правосуђе издао обавезујући позив да документа буду враћена. Трампови заступници тврдили су тада да су се документа налазила у просторији за складиштење у кући. Међутим, Секретаријат је, после увида у видео снимак из куће, објавио да постоје назнаке да су документа одатле склањана како би се опструисала истрага. Није објављено ко је склањао документа.

Када су агенти дошли у Мар-а-Лаго у августу пронашли су документа и у Трамповој канцеларији и у соби за складиштење, наводи Секретаријат. Истрага је почела када је Национални архив, који чува сва документа из Беле куће, објавио да недостају нека документа.

Секретаријат за правосуђе објавио је основ налога за претрес како би се успротивио Трамповом захтеву да се именује специјални судија који ће урадити ревизију целог предмета. Окружни судија Ејлин Кенон ће саслушати аргументе обе стране у четвртак. Она је већ наговестила да има намеру да именује специјалног судију, али је дала прилику и Секретаријату да се изјасни.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs