Трговина дипломама: Међу 17-оро ухапшених и три полицајца

Hapšenje

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле и Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су 17 особа, саопштио је данас МУП.

Због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја ухапшени су Г. К. (1973), одговорно лице Универзитета “Унион – Никола Тесла”, као и А. К. (1993) и М. А. (1986), запослене на универзитету.

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело трговина утицајем и фалсификовање исправе ухапшени су полицијски службеници Љ. Н. (1979), Д. С. (1992) и Д. М. (1972).

Ухапшени су и А. М. (1990), М. Ј. (1983), М. Р. (1996), М. М. (1997), Д. Т. (1960), Т. С. (1986), И. С. (1986), Б. М. (1989), Т. И. (1949), А. Л. (1977) и Н. С. (1974), због постојања основа сумње да су извршили кривично дело трговина утицајем.

Како се сумња, у периоду од јануара 2020. до марта 2021. године Г. К. је користећи свој службени положај прибавио другим физичким лицима уверења о стеченом високом образовању, а правном лицу имовинску корист у износу од око 960.000 динара.

Осумњичене А.К. и М. А. су по налогу Г. К. сачињавале документацију неистинитог садржаја као да су кандидати заиста положили испите, иако нису били присутни на испитима.

Оне су уносиле погрешне датуме о упису кандидата на факултет и полагању испита, како би било у складу са законским прописима о дужини трајања школовања.

Т. И., Н. С. и А. К. се сумњиче да су посредовали, уз новчану надокнаду, између Г.К. и кандидата да им се без похађања наставе и полагање испита омогући добијање дипломе о стеченом високом образовању.

Љ. Н., Д. Т., Т. С., И. С. и Б. М. се терете да су давали поклоне и новац А.Л., Н. С. и Т. И. који су посредовали у извршењу ових кривичних дела.

Љ. Н. и Д. С. се сумњиче и да су набавили лажне дипломе које су користили као праве.

Осумњичени су, уз кривичне пријаве, приведени надлежном тужилаштву, док су против још две особе поднете кривичне пријаве у редовном поступку, наведено је у саопштењу.

Троје ухапшених нису запослени Универзитету “Унион – Никола Тесла”

Универзитет “Унион – Никола Тесла” демантовао је да су Г. К. (1973), А. К. (1993) и М. А. (1986), за које је МУП раније данас саопштио да су ухапшени због сумње на злоупотребу службеног положаја, запослени на том универзитету.

Универзитет “Унион – Никола Тесла” из Београда у саопштењу је негирао да су на универзитету запослени Г.К. (1973), особа за коју је МУП навео да је ухапшена у својству одговорног лица универзитета, и А.К. (1993) и М.А. (1986), за која је из МУП саопштено да су ухапшени у својству запослених на универзитету.

Универзитету са седиштем у Улици Цара Душана бр. 62-64 саопштио је да је нанета велика штета, тако што је доведен у контекст са актуелним хапшењем 17 особа због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

“Под пуном материјалном и моралном одговорношћу изјављујемо да наведено лице није одговорно лице универзитета, односно да лица која су наведена нису запослена на универзитету, те да универзитет нема никакве директне везе са сумњама које су изречене, а што остављамо надлежним институцијама да се изјасне”, истакнуто је у саопштењу.

Универзитет наводи да је и у интересу свих запослених, како професора тако и студената, да се овај случај расветли, како би један од старијих универзитета могао и убудуће да професионално, честито и часно школује кадар на понос Србије.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs