Три године без договора: Бундестаг одбацио два законска предлога који регулишу еутаназију

Bundestag

Посланици немачког Бундестага на данашњој седници после три године интензивних дебата, нису постигли договор око два предлога закона о асистираном самоубиству.

Посланици су одбацили оба нацрта закона које су предложили представници странака владајуће Социјалдемократске партије (СПД), а који подразумева потпуну легализацију асистенције при самоубиству, као и предлог Либерално-демократске странке (ФДП) који такву помоћ предвиђа само у изузетним случајевима.

„Има толико људи у Немачкој који желе сами одлучити када је дошао тренутак краја“, рекла је у расправи која је претходила гласању посланица ФДП-а и предлагач закона Катрин Хелинг-Плар, преноси Франкфуртер алемајне цајтунг.

„Свако ко жели да оконча свој живот на основу аутономно формиране, слободне воље има право да тражи помоћ у вези с тим“, стоји у овом законском предлогу и прецизира се да би у том случају лекари могли да преписују лекове за одрасле.

За нацрт групе око посланика Ларса Кастелучија (СПД) и Ансгара Хевелинга (ЦДУ) гласала су 304 посланика, против је гласало 363, а уздржана су била 23. Конкурентски нацрт групе коју су предводиле Катрин Хелинг-Плар (ФДП) и Рената Кунаст (Зелени) је добио 287 гласова за, али је било 375 гласова против и 20 уздржаних.

Оба нацрта су предвидела одредбе којима је омогућен приступ смртоносним супстанцама, али под различитим условима. Кастелучијев нацрт предвиђао је нови члан 217 у Кривичном законику, према којем би се комерцијално промовисање самоубиства кажњавало затвором до три године или новчаном казном.

Асистирано самоубиство не би требало да буде противзаконито ако је пунолетна особа која је спремна да изврши самоубиство завршила најмање два прегледа и најмање једно саветовање.

елинг-Плар истицао је право на самостално одлучену смрт и право на помоћ уз игнорисање кривичног закона.
Према нацрту, лекарски рецепт за смртоносни лек увек треба да захтева консултације. Међутим, треба искључити обавезу помагања у самоубиству. Уместо тога, циљ је био да се обезбеди „аутономно и потпуно информисано доношење одлука од стране особа које су спремне да изврше самоубиство”.

„Нажалост отворена питања око помоћи при самоубиству и даље ће се решавати судским путем“, рекао је министар здравства Карл Лаутербах, након неуспелог гласања о предложеним законима.

Представници лекарских комора су изразили наду да ће неуспех изгласавања ових предлога оставити довољно времена за темељну друштвену расправу о еутаназији.

Како преноси немачки лист, позадина ових законских иницијатива била је пресуда Савезног уставног суда из 2020. године, којом је поништена забрана комерцијалне еутаназије у Кривичном законику уведена 2015. године, јер је, како се наводи, прекршила право појединца на добровољну смрт.

Од тада пракса пружања помоћи при суициду у Немачкој није законски регулисана.

Немачки парламент је на данашњој седници већином гласова подржао резолуцију Бундестага којом се тражи проширење ланца установа за помоћ особама које су у опасности од самоубиства.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs