Три представе из кулске општине на војвођанској позоришној смотри

pozoristance

У годишњем циклусу смотри и манифестација Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине, у свим областима уметничког стваралаштва, Фестивал аматерских позоришних друштава Војводине стратешки заузима веома важно место, не само у календару манифестација Савеза него и на културној мапи Војводине. Фестивал је усклађен са Пропозицијама Савеза аматера Србије и део је јединствене селекције аматерских позоришних друштава Републике Србије, за Републички фестивал аматерских позоришта Србије у Кули.

Фестивал се одржава сваке године, у мају месецу према Календару манифестација Савеза, ове године 24. маја до 1. јуна у сали Градског биоскопа у Бачкој Паланци и једна представа биће одиграна у позоришту у Бачком Петровцу.

У годишњем циклусу смотри могу да учествују само представе које су премијерно изведене у том циклусу.

Фестивал аматерских позоришних друштава Војводине је културно-уметничка манифестација покрајинског карактера и представља завршну смотру најбољих достигнућа аматерских позоришних ансамбала и група Војводине, током једне године. Општинске смотре у четири региона Војводине прате четворица селектора (стручних лица) које на предлог организатора зонских смотри именује Одбор за сценско стваралаштво Савеза. До 8 најбољих представа са општинских смотри учествују на 4 зонске смотре са којих се бирају по три представе са сваке зоне за коначну фестивалску селекцију. осле сваке представе воде се стручни разговори о представама у којима учествују чланови ансамбла, редитељ, чланови жирија, присутни стручњаци и публика.

Жири у саставу: Љубослав Мајера, редитељ, Предраг Момчиловић, глумац и Иван Правдић, драматург доделиће награде за освојено прво, друго и треће место и петнаестак специјалних признања.

Три првопласиране представе учествоваће на 63. републичком фестивалу који се од 11. до 19. јуна традиционално одржава у Кули. Из кулске општине су се пласирале три представе: „Ожалошћена породица” коју изводи Позориште „Стеван Сремац” из Црвенке, „Кривица” у извођењу Драмског студија из Руског Крстура и представа „Ласице” Драмског студија из Крушчића.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs