Три прототипа ватрогасних возила произведена у Србији

Ватрогасци

Три прототипа ватрогасних возила, која су по први пут произведена у Србији, представљена су јуче министру унутрашњих послова Александру Вулину у новој Ватрогасно-спасилачкој станици у Новом Београду.

Како је саопштио МУП, Вулин је поручио је да су нова ватрогасна возила домаће производње доказ да српска памет може да направи возила која не заостају за светским трендовима и посебно нагласио да само оно што сами произведемо је наше.

„У овим тешким временима само оно што сами произведемо то је наше. Зато је важно улагање у домаћу индустрију, производњу и памет, да не бисмо зависили од других, од туђе производње и туђе добре воље”, наво је Вулин.

Истакао је да је, када је постао министар унутрашњих послова наредио да Министарство опрему, наоружања, униформе, возила, све што се производи код нас, набавља искључиво од домаћих произвођача.

“Зато сам данас посебно поносан што можемо по први пут у новијој историји Србије да видимо ватрогасна возила из домаће производње компанија „Застава терво“ из Крагујевца и „ФАП“ из Прибоја, а до августа ове године имаћемо још два прототипа ватрогасних возила која ће произвести ове српске компаније“, истакао је Вулин.

Министар унутрашњих послова је истакао да су представљена ватрогасна возила још један показатељ да домаћа производња постаје синоним за квалитет и да је Србија у стању да производи за себе и своје потребе, да може да буде конкурентна, али исто тако да може да производи и за извоз.

„Захваљујући огромном залагању и мудрој економској политици коју води председник Србије Александар Вучић, наше домаће компаније које су почетком двехиљадитих година, кроз разне приватизације пљачкане и уништаване, данас су постале озбиљни конкуренти који квалитетом својих производа стоје раме уз раме са реномираним страним произвођачима”, нагласио је Вулин.

На представљању ватрогасних возила у недавно отвореној ватрогасној станици Нови Београд, министар полиције је истакао да нова озбиљна улагања у Сектор за ванредне ситуације тек следе.

„Држава уме да каже хвала овим херојима великог срца који спасавају животе грађана и њихову имовину. Набавили смо опрему, возила, реновирали постојеће ватрогасне станце, изградили нове. Нови Београд је после 70 година по први пут добио ватрогасну станицу. И нећемо стати. Наставићемо да улажемо у побољшање услова рада, али и материјалног положаја ватрогасаца, јер су они то својим радом и пожртвованошћу и заслужили”, истакао је Вулин.

Према речима министра полиције, возила домаће производње која данас видимо, уз сва остала улагања, допринеће брзом и ефикасном одговору на пожаре и све друге ванредне ситуације, како у урбаним, тако и у неприступачним руралним срединама.

Вулин је истакао да је посебно поносан и на то што су ватрогасна возила рађена по спецификацијама и уз стручну подршку Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

„Захваљујем се министру унутрашњих послова Александру Вулину на свему што чини за развој и напредак Сектора за ванредне ситуације. За производњу ових ватрогасних возила, немерл?ив допринос дали су припадници Сектора за ванредне ситуације, који су боравили свакодневно у фабрикама “ФАП” и “Застава Терво”, где су својим стручним саветима и активним учешћем допринели изради првих српских ватрогасних камиона”, поручио је вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова- начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

Сектор за ванредне ситуације од данас је богатији за возила која је произвела компанија „ФАП“, и то за навално ватрогасно возило за гашење пожара у урбаним условима, које је снабдевено са резервоаром од 5.000 литара воде и 200 литара пенила, као и пумпом средњег и високог притиска.

Ватрогасци спасиоци Србије користиће и возила која је произвела компанија „Застава терво“, и то мало навално ватрогасно возило за гашење стамбених објеката у уским улицама са резервоаром од 1.500 литара и пумпом средњег и високог притиска, као и ватрогасно возило специјализовано за гашење пожара на отвореном простору и неприступачном терену, са модуларном пумпом и модулом на којем се налази резервоар за 1.000 литара воде, 20 литара пенила, клипном пумпом високог притиска и екстерном пумпом средњег притиска.

“ФАП” ће до краја јула испоручити и ватрогасну ауто-цистерну са резервоаром од 7.000 литара воде и 300 литара пенила, а „Застава Терво“ за потребе Сектора за ванредне ситуације теретно ватрогасно-спасилачко возило са стабилном пумпом за гашење пожара на отвореном.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије