“Три сценарија за помоћ од 20.000 евра”: Министар Мали открио детаље субвенције младима за куповину стана или куће!

Siniša Mali

Министар се осврнуо на теме које су актуелне последњих дана у нашој земљи.

Министар финансија Синиша Мали, гостујући на ТВ Прва, детаљно је објаснио начин финансирања младих по питању прве некретнине, али и када је реч о заснивању породице.

– Још једанпут показујемо колико желимо да подржимо младе брачне парове. Имате три сценарија. Уколико живите на селу држава ће вам донирати 20.000 евра.

Држава ће направити финансијску потпору за стан, с тим што постоји један услов.
Уколико купујете стан држава такође даје 20 одсто, једино ограничење је што у том случају не смете да продате 5 година некретнину – рекао је Мали и подсетио на помоћ државе за прво, друго и треће дете.

Мера се односи и на самохране мајке, подвукао је Мали.

– Услов за пријаву је и да супружници имају примања испод просечне зараде. Да имају мање од 1200 евра заједно. Такође, ова мера се односи и на самохране мајке.

Све у циљу детета и његовог развитка.

– Оно што је циљ јесте да мајка буде носилац ове мере, носилац сигурности и у случају развода да дете буде обезбеђено – нагласио је Мали.

Следи нова помоћ младима.

– Испунили смо обећање које смо дали. Водимо одговорну економску политику. Прва три дана јуна ћемо поново исплатити 100 евра младима од 16 до 29 година. Пријаве ће бити од 16 маја. Наше јавне финансије су стабилне и показујемо да испуњавамо обећања која смо дали – рекао је Мали.

Одговор на студентске захтеве.

– Започели смо разговоре са студентским организацијама, наћи ћемо решење за њихове захтеве. Направићемо студентске картице које могу бити и платне.
Шта је све од докумената потребно за 20.000 евра за стан: Један услов кључан, а тиче се плате!

Да би добили право на новчану помоћ државе од максимално 20.000 евра за куповину стана или изградњу куће, млади парови, уз услов да су добили или ће добити дете после 1. јануара 2022. године, морају да испуне још једну важну ставку.

Поред бројних доказа о свом статусу, изводу из матичне књиге венчаних, статусу једнородитељске породице, пребивалишту, власништву над неком имовином (не смеју да имају некретнине), и слично, неопходно је и да им заједничка примања не прелазе одређени износ.

Наиме, укупни приходи подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера, на месечном нивоу треба да буду нижи од две просечне нето месечне зараде запослених у Републици Србији, према последњем објављеном податку Републичког завода за статистику.

С обзиром на то да је за сада последња објављена нето зарада за новембар 69.136 динара (588 евра), то значи да помоћ државе могу добити само они парови који заједно месечно зарађују мање од 138.272 динара (око 1.176 евра). Наравно, уколико просечна нето зарада на нивоу Републике буде већа и ова граница у заради се помера.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs