Тројица руских космонаута стигла на свемирску станицу

Ruski kosmonauti

Тројица руских космонаута безбедно су у петак стигла на Међународну свемирску станицу (МСС) капсулом Сојуз, како би наставили 20-огодишњу мисију коју Русија и САД деле у орбити, упркос тензијама због руске инвазије на Украјину.

Нови тим космонаута топло је дочекали четворо Американаца, двојица Руса и немачки члан посаде који су се већ налазили на станици, преноси Глас Америке.
Свих седморо тренутних станара свемирске станице руковало се и загрлило новопридошле руске космонауте.

Како наводи АП, тројица руских космонаута су на Међународну свемирску станицу приспели у жутим оделима са плавим детаљима, што су боје украјинске заставе.

Олег Артемијев, командант руског тима, носио је плаво свемирско одело на видео снимку на коме се види како се капсула Сојуз припрема за спајање са свемирском станицом.

Не зна се да ли су пресвлачењем у жута одела намеравали да упуте неку поруку.

Када су космонаути могли да разговарају са својим члановима породица на Земљи, Артемијеву је постављено питање о оделима. Рекао је да свака посада бира своја одела.

“Био је наш ред да изаберемо боју, али смо до сада нагомилали пуно жутог материјала и морали смо да га искористимо. Зато смо морали да носимо жуто”, навео је он.

Европска свемирска агенција (ЕСА) је дан раније саопштила да суспендује заједничку мисију слања роботичког ровера на Марс са Русијом због сукоба у Украјини.

Руски тим почиње мисију која ће трајати шест и по месеци.

Они ће заменити тројицу садашњих чланова посаде станице који се враћају на Земљу 30. марта – космонауте Пјотра Дуброва и Антона Шкаплерова, и америчког астронаута Марка Ванде Хеија.

Када се буде вратио у Казахстан са руским колегама, Ванде Хеи ће поставити НАСА-ин рекорд од 355 дана проведених у орбити.

Лет до свемирске станице од Бајконура трајао је три сата и десет минута.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs