Тужилац у великим проблемима због оптужнице против Трампа, нашао се у ситуацији „бити ил’ не бити“

Tramp

Први пут у историји САД против једног бившег председника подигнута је оптужница.

Детаљи оптужнице против Доналда Трампа за сада нису познати јавности, али ЦНН преноси да она, наводно, има 30 тачака у којима се, између осталог, бивши амерички председник оптужује да је плаћао бившој порно-глумици Сторми Данијелс да у јавности не говори о њиховој вези.

Много важнији су, међутим, делови оптужнице у којима се Трамп оптужује за пословну превару и фалсификовање докумената с циљем прикривања неких других кривичних дела као што је кршење Закона о финансирању предизборне кампање.

Републиканска странка оптужује са своје стране надлежног тужиоца за подручје округа Менхетн Алвина Брега да има политичке мотиве, односно да је то начин да се Доналд Трамп спречи да се поново кандидује за председника САД. Трамп би, како наводе амерички медији, следећег четвртка требало да се пријави полицији.

Али, ко је Алвин Брег, виши државни тужилац који је подигао ту историјску оптужницу?

Многи у чињеници да је управо он кренуо у одлучујућу правну борбу против Трампа виде иронију историје. Јер, управо је Брег био тај који је, након доласка на место државног тужиоца за округ Менхетн почетком 2022. одбио да подигне оптужницу против Трампа због његових наводних махинација с некретнинама. Та одлука покренула је жестоке протесте представника Демократске странке који су били сигурни да доказа против Трампа има довољно да се он стрпа иза решетака.

Истражиоци поднели оставке

У јеку скандала, неколико Брегових истакнутих истражитеља поднело је оставке, али нови главни државни тужилац очигледно је био свестан да му за процес против моћног Трампа недостају чврсти докази.

Брег је током дуже од годину дана боравка на месту државног тужиоца једне од најпознатијих градских четврти на свету, на себе већ навукао и бес конзервативаца: он је током кандидатуре за тај положај најављивао блажи прогон деликата као што су поседовања дроге или проституција, уз истовремено пооштравање закона о поседовању оружја.

Те теме су му посебно важне: Брег не пропушта прилику да истакне како је у њега, као житеља Харлема, некада афро-америчког дела Менхетна, шест пута било уперено оружје: три пута је оружје у рукама држао полицајац, а три пута локални криминалци.

Брег долази из једне афро-америчке породице из Харлема и детињство је провео седамдесетих у тој четврти која је важила као најопаснија у тадашњој престоници криминала, Њујорку.

Компликован процес

Искуства из тог времена су га и подстакла да студира право, које је тај данас 49-годишњак на крају завршио на елитном Универзитету Харвард.

– Мој циљ је да се усклади јавна сигурност и правда – рекао је Брег који је, након студија, радио и као адвокат, али и на другој страни, као државни тужилац.

На место вишег државног тужиоца за Менхетн изабран је гласањем и то као кандидат Демократске странке. Управо то Трампове присталице најчешће истичу као доказ да је реч о политички мотивисаном процесу. Они Брега, због боје његове коже, оптужују да се у правној борби против Трампа руководи расистичким побудама.

Многи се питају може ли Брег да добије процес против моћног бившег председника и чете његових адвоката.

„Ја не радим према ономе што неко објави на друштвеним мрежама. Ја се концентришем на своје обавезе. Ми проверавамо сваки документ, разговарамо са сваким сведоком. Јасно је да до нас долазе разни коментари, али ми смо концентрисани на закон и доказе“, рекао је Брег.

Републиканска странка непрестано указује на то да Брегов претходник Сајрус Венс Јуниор, због недостатка доказа није водио истрагу око наводних Трампових исплата глумици Сторми Данијелс. Исто важи и за Државно тужилаштво и Изборно повереништво који нису предузели правне кораке против бившег председника.

Уједно и понеки правни стручњаци сумњају да Брег може да добије процес у тако компликованом случају с 30 тачака оптужнице. А победа Трампа била би додатно гориво његовим амбицијама за поновни улазак у Белу кућу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs