Тужилаштво: Саслушан Милан Радоичић, сумњичи се за више кривичних дела

Intervju

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције извршили су претрес стана и других просторија код лица Милана Радоичића (45) којем је одређено полицијско задржавање до 48 часова.

Он је кривичну пријаву приведен у Више јавно тужилаштво у Београду где је саслушан због сумње да је са, за сада, више непознатих лица, извршио кривична дела Удруживање ради вршења кривичних дела, Недозвољена производња, држање, ношење и промет ватреног оружја и експлозивних материја и Тешка дела против опште сигурности.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичних дела која му се стављају на терет.

Након саслушања тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да осумњиченом одреди притвор због опасности од бекства.

Наредбом о спровођењу истраге обухваћено је више, за сада, непознатих лица, којима се на терет ставља кривично дело Тешка дела против опште сигурности.

Према наредби о спровођењу истраге, Радоичић се терети да је од јануара 2023. године до 24. септембра оружје, муницију и експлозивна средства велике разорне моћи набављао из Тузле, Федерација БИХ, које му је испоручивано на територији Града Београда, најчешће на потезу Бубањ Поток – Врчин, а које је потом преносио и складиштио на неутврђеним локцијама на територији АП Косова и Метохије, где их је скривао у напуштеним објектима и шумама, па је као коловођа групе са више НН лица, заједничким деловањем и опште опасном радњом 24. септембра изазвао опасност за живот људи у месту Бањска на територији АП КИМ, наводи се у саопштењу Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Како је новинарима рекао Радоичићев бранилац Горан Петронијевић, сада се очекује саслушање код судије за претходни поступак и одлука о притвору.

Он је казао да се Радоичић у тренутку привођења налазио у стану у Београду где је у току ранијх јутарњих сати извршен претрес који је трајао је нешто дуже. У стану, додао је, није пронађено ништа што би било од значаја, осим што је од Милана Радоичића одузето оружје за које је имао дозволу.

Петронијевић је рекао да је Радоичић негирао да је извршио кривична дела и да је до танчина објаснио све шта је урадио.

„Није негирао чињенично стање, чињенично стање је апсолутно потврдио, али негира да то има икакве везе са кривичним делима која му се стављају на терет. Он је објаснио своје мотиве, то ћете чути када буде дошло време да се његова изјава обелодани“, каже Петронијевић.
На питање која се кривична дела стављају на терет Радоичићу, Петронијевић је навео да су то кривична дела везана за оружје и тешко дело против опште сигурности, односно о „оној експлозији која се догодила“.

„Видели сте и сами да су приштински органи потврдили да је тај момак полицајац нажалост страдао случајно, односно да је страдао од експлозије, а не да је неко њега убио, упуцао, каква је то информација била у старту. Господин Радоичић је то управо и рекао од самог почетка, све те барикаде које су до сада постављане доле и то је полиција знала су имале такву врсту обезбеђења од тешке механизације којом су камиони растурени да би се блокада растурила. Они су стављали неку експлозивну направу која би зауставила ту машину, било да је у питању багер било да је у питању оклопни транспотер са оно кашиком што је било уобичајено. Зашто се догодило овога пута да су они послали човека, ваљда у покушају да демонтирају штагод, они су се пели по том камиону, улазили унутра излазили и једног трентука је дошло до екпслозије“, каже Петронијевић.

Упитан да прокоментарише наводе из саопштења Вишег јавног тужилаштва да је оружје допремано из Тузледа га је Радоичић преузимао на Бубањ Потоку и да га је носио на Косово, Петронијевић је рекао да то саставни део његове изјаве.

Петронијевић је рекао да све схвата као ствар притиска.

„Немамо ниједан једини доказ за сада сем новинских снимака за све оно што му се ставља на терет“, рекао је.

Он је рекао да је север Косова дошао да охрабри српски народ са тог подручја у „пружању отпора терору Куртијевог режима“, као и да је сам лично обавио све логистичке припреме за „одбрану српског народа од окупатора“.

Навео је да о томе није обавестио никога у Београду, ни локалну власт са севера Косова и да од њих није имао никакву помоћ.

„До страдања полицајца је дошло случајно, након чега је почео жесток окршај са обе стране у којем су погинула наша тројица другова – хероја, који су свој живот дали за слободу и очување Косова и Метохије“, навео је Радоичић у писаној изјави коју је прочитао његов адвокат.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs