Турска и Израел на танком леду! Ердоган „прецртао“ Бењамина, Израелци повукли диполомате из земље, Реџеп поручује…

Erdogan

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да та земља никада неће оставити Палестинце у Појасу Газе који су изложени бруталним израелским нападима у протеклих месец дана.

„Наша је дужност да спасимо нашу палестинску браћу од израелског угњетавања и зауставити крвопролиће које се догађа у Гази пред очима целог света“, рекао је Ердоган на скупу у провинцији Ризе на североистоку Турске. Турски председник је поручио да ће та земља наставити и интензивирати напоре у изградњи очувању мира како унутар свог региона, тако и на подручју пријатељских земаља од Балкана до Кавказа и Блиског истока, преноси Анадолија.

„Наша је историјска одговорност да укажемо на злочине и оних који подржавају овај неморални, бескрупулозни, презрени масакр у Гази“ – поручио је Ердоган. Подсетимо, ово није прво транспарентно неслагање турског лидера са политиком Израела. Наиме Ердоган је раније изјавио да Бењамина Нетањахуа, израелског премијера, не сматра саговорником као и да га је „прецртао“.

„Тренутно немам никакав контакт са Израелом. Наш шеф обавештајне службе Ибрахум Калин одржава контакт. Наравно, он се такође састаје и са Палестином и са Хамасом. Рећи ћу овако – Нетањаху више није наш саговорник у било каквом смислу. Ми смо га прецртали,“ рекао је турски лидер.

Он је рекао да је Нетањаху изгубио подршку израелских грађана и да жели да добије подршку за масакре кроз верску реторику.

Да нептрпељивост двеју држава тиња говори и потез Израела – наиме крајем претходног месеца. Израел је повукао своје дипломате из Турске како би „преиспитао везе“ између две земље, након критика турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на рачун рата у Гази, саопштио је тада израелски министар спољних послова.

„У светлу оштрих изјава које стижу из Турске, наредио сам опозив дипломатских представника како би прегледали везе Израела и Турске“, написао је Ели Коен на друштвеној мрежи X (бивши Твитер).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs