Турска отворила најдужи мост између Европе и Азије

Most

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган свечано је јуче отворио мост “Чанаккале 1915” над морезом Дарданели, који у дужини од 4,6 километара спаја Европу и Азију.

То је један од најдужих таквих мостова у свету и најдужи мост између Европе и Азије, а отворен је на 107. годишњицу поморске битке у Чанакалеу, преноси Анадолија.
Ердоган је поручио да ће Турска остварити велику економску корист од моста који је познат и као “огрлица теснаца Чанакале”.

“Турска је иза себе оставила Јапан и постала земља која има мост с најдужим средњим распоном у свету. Знате ли колика ће бити уштеда наше земље годишње у погледу времена, потрошње горива и смањења емисије угљеника овом инвестицијом, 415 милиона евра”, рекао је Ердоган.

Према његовим речима, овај пројекат ће донети турској економији 5,3 милијарде евра, 118.000 нових радних места и 2,4 милијарде евра националном дохотку.

Мост ће скратити време путовања између Азије и Европе на само шест минута, пише лист Дејли сабах.

Изградња је почела у марту 2018. и пројекат је коштао 3,1 милијарду евра, што је 100 милиона евра више од плана, а последица је пандемије и раста цена материјала.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије