Турска уморна од чекања, Ердоган: 40 година смо пред вратима ЕУ и све смо испунили, они скоро ништа

EU Turska

„Турска више ништа не очекује од Европске уније, пред чијим вратима чека 40 година, јер смо испунили сва обећања која смо им дали, а они нису готово ниједно“, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, додавши да неће толерисати нове захтеве или услове у приступном процесу.

Ако се не повуку у погледу неких неправди, као што је увођење виза, које користе као латентне санкције, и ако не исправе своје грешке, с наше стране ће изгубити право изражавања политичких, социјалних, економских и војних очекивања, рекао је Ердоган на инаугуралној седници турског парламента, преноси Хина.

Ако Европска унија намерава да прекине приступни процес, који постоји само на папиру, то ће бити њихова одлука, додао је председник Турске.

Ердоган је навео да је, између осталог, љут због нове пресуде Европског суда за људска права, који му је замерио што је осудио човека за припадност терористичкој организацији само зато што је користио апликацију за слање криптованих порука БyЛоцк.

Анкара сматра да је та апликација била алат за комуникацију вођа неуспелог пуча из 2016, године, у којем је погинуло 250 људи, након чега су уследила масовна хапшења и суђења без преседана у модерној историји Турске.

Одлука Европског суда за људска права је за Анкару кап која је прелила чашу.

„Припадници терористичке организације и њихове присталице који су охрабрени овом одлуком не треба узалуд да се надају. То неће донети никакво олакшање криминалним припадницима из организације Фетулаха Гулена. Турска неће попустити у борби против те банде издајника“, поручио је Ердоган.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs