Удовичић: Образовање и спорт могу и морају заједно

Vanja Udovičić

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, на позив министарке за породицу, омладину и спорт Републике Српске Соње Давидовић, учествовао је јуче на конференцији “Млади у Републици Српској, наша садашњост”, која је одржана у Бањалуци.

На панелу “Значај и оправданост формирања одељења спортске гимназије за унапређење услова за развој младих спортиста”, Удовичић је пренео искуства која има Србија о оваквом концепту образовања спортиста, и истакао да је реализација оваквих пројеката веома важна како би младим спортистима било омогућено да истовремено постижу врхунске резултате у спорту, али и у школи.

“Поделили смо искуства која има Србија о оваквом начину образовања наших младих спортиста. Осим Спортске гимназије у Београду, спортска одељења формирана су и у многим гимназијама широм Србије. Оваквим приступом и организацијом наставе створени су одговарајући услови перспективним спортистима, како би истовремено могли редовно да похађају наставу и да се образују, али и да се у потпуности посвете спорту”, казао је Удовичић.

На овај начин, како је навео, ученици који се активно баве спортом, могу квалитетно да се образују и да имају довољно времена да се посвете својим спортским обавезама, саопштено је из Министарства.

“Квалитетно образовање и успешна спортска каријера не искључују једно друго и могу и морају заједно, то нису два различита пута, већ један заједнички. Врхунски спорт захтева школоване и образоване младе људе, због тога смо ту да им будемо подршка ка остварењу врхунских резултата, како у спорту, тако и у образовању”, изјавио је Удовичић.

Министар Удовичић нагласио је да је сарадња између Републике Србије и Републике Српске у областима омладине и спорта веома богата и да се кроз низ заједничких пројеката знатно утиче на унапређење услова за развој спорта и омладинске политике у региону.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије