Удружење Немаца општине Оџаци наставља очување традиције

Odzaci

Разноликост Војводине и њен модеран космополитски дух осликава се у заједничком суживоту великог броја нација, које негујући своју културу и традицију дају посебан печат овом делу Србије. У очувању културног идентитета посебно су важна удружења грађана која су окосница окупљања, али и очувања традиције. Једно од њих је и Удружење Немаца општине Оџаци, које већ дуги низ година делује са намером да од заборава сачува историју Немаца који су живели и радили у овим крајевима. У ту сврху, као наставак прошлогодишњег пројекта којим се приказала традиционална кухиња Немаца, ове године Удружење Немаца општине Оџаци је уз подршку немачког Министарства унутрашњих послова снимило укупно петнаест видео записа на тему сећања, традиције, обичаја и старих јела. Читав материјал, по речима представника Удружења, би након завршетка требао бити постављен на сајту Удружења.

– Успели смо да кроз овај пројекат ангажујемо наше старије чланове. Имали смо промоције видеа са децом из ОШ “Бранко Радичевић” у Оџацима, тако да смо имали и младе учеснике пројекта. Доста леп одзив је био, и ми смо заиста захвални немачком министарству БМИ на подршци, јер без њега не би успели да реализујемо овај за нас важан пројекат, којим на неки начин желимо да зауставимо време. Морам да кажем да смо ми реализовали и пројекат подржан од стране општине Оџаци, где смо успели да прикупимо значајне податке везане за историју Оџака и то ћемо у најскорије време објавити на сајту и они ће бити доступни широј јавности. Захвалан сам локалној самоуправи на подршци без које невладине организације не би могле опстати. Надамо се да ћемо и убудуће имати ту подршку јер и за наредну годину имамо доста идеја и планова – рекао је тим поводом Михајло Сујер, председник Удружења Немаца општине Оџаци.

Општина Оџаци преопознајући значај мултикултуралности на овим просторима, партнер је у многобројним пројектима који имају за циљ очување традиције и културног идентитета свих становника ове општине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs