Укидају се дозволе за превоз терета и путника између Србије и Северне Македоније

Batrovci carina

Превоз терета између Србије и Северне Македоније, који се обавља у трећим земљама или из њих, еколошки прихватљивим возилима, биће либерализован, односно изузет из режима дозвола од 1. августа, рекао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

У саопштењу министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су навели да је то резултат договора постигнутог на састанку Мешовите српско-македонске комисије за међународни друмски превоз путника и терете, одржаног у Охриду 5. и 6. јуна.

„Договорено је да се превоз терета ‘у и из трећих земаља’, који се обавља еколошки прихватљивим возилима – возилима категорије ‘зелено возило’ и више (ЕВРО 2, ЕВРО 3, ЕВРО 4, ЕВРО 5, ЕВРО ЕЕВ и ЕВРО 6) изузима из режима дозвола, односно либерализује, почев од 1. августа ове године. Такође, билетерални превоз терета и превоз терета у транзиту, такође остаје либерализован“, навео је Весић.

Весић је истакао да ће остати симболичан број дозвола, мање од стотину, са обе стране за превознике са нееколошким моторима, односно дизел моторима ЕВРО 0.

„Ради се о малим превозницима који живе и раде уз обе стране границе па смо желели да им оставимо могућност да раде уз обавезу да у будућности замене нееколошка возила еколошким“, рекао је Весић.

Министар је истакао и да је постигнут велики успех у вези са међународним превозом путника у друмском саобраћају, будући да је договорено да се од 15. јуна ове године наизменични превоз путника обавља без дозволе.

Весић је рекао да су преговори били веома успешни и захвалио се свом македонском колеги Благоју Бочварском на заједничким раду.

Договор две стране донет на основама иницијативе „Отворени Балкан“ и циљева утврђених Меморандумом о разумевању и сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на Западном Балкану.

„Договор ће допринети даљем уклањању административних баријера чиме ће се додатно ојачати економије две државе, а привреди и грађанима олакшати кретање људи и робе у оквиру региона Западног Балкана“, навео је министар Весић.

Весић је подсетио да је иницијатива „Отворени Балкан“, у којој учествују Србија, Северна Македонија и Албанија, потекла од председника Србије Александра Вучића, са циљем унапређења и развоја капацитета региона, као и јачања регионалне економске сарадње и унапређења слободе кретања људи и робе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs