Унапређење положаја ромске популације на територији општине Кула

Председник општине Кула Дамјан Миљанић одржао је састанак са покрајинском посланицом Јеленом Јовановић поводом увођења новог координатора за ромска питања у општини Кула. Састанку су присуствовали и руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе Кула, Бојана Девић са сарадницом Данијелом Драгишић Месингер, представнице Црвеног крста Кула Неда Рајачић и Бранислава Булут и директорка Центра за социјални рад општине Кула, Гордана Вакула.

На састанку је представљен нови координатор за ромска питања Ивана Новаковић, апсолвент на Високој школи струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ у Вршцу, која ће се у будућем периоду бавити решавањем проблема ромске националне заједнице на територији општине Кула.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић истакао је да ће на овај начин локална самоуправа моћи лакше да сагледа које су потребе ромске заједнице и да исте буџетира, као и да се буде у сталном контакту са ромским породицама.

  • Ми смо иначе, кроз Центар за социјални рад, Општинску управу, мој рад као председника општине, Црвени крст и кроз разне организације били у контакту са ромском заједницом и трудили се да решавамо њихове проблеме, али на овај начин ћемо бити још директнији и моћи ћемо још боље да сагледамо целу причу, рекао је Миљанић.

Председник Миљанић је подсетио да општина Кула има Локални акциони план за унапређење положаја Рома и Ромкиња, који је почео са имплементацијом 2020. године и траје до 2024. године што је веома значајно, јер је локална самоуправа у Кули препознала како да унапреди положај ромске популације на својој територији.

Јелена Јовановић, покрајинска посланица подсетила је да је недавно одржан састанак у општини Кула и да је локална самоуправа веома брзо и ефикасно реаговала по питању запошљавања координатора за ромска питања, што је веома значајно за побољшање положаја ромске националне заједнице.

  • Веома сам задовољна данашњим састанком и оно што је посебно важно је што су на данашњем састанку, поред председника општине и његових сарадника, присуствовали и представници кључних институција који се баве проблематиком, не само ромске заједнице, већ и осталог социјалног живља, рекла је покрајинска посланица Јелена Јовановић.

Директорка Центра за социјални рад општине Кула, Гордана Вакула рекла је да се током вишегодишњег искуства суочила са великим бројем проблема које имају припадници ромске националне заједнице и зато јој је посебно драго и веома је радује што је општина Кула добила новог координатора за ромска питања.

Неда Рајачић, секретар Црвеног крста Кула, рекла је да су у Црвеном крсту Кула одушевљени што ће добити новог координатора за ромска питања.

  • Кроз наш дугогодишњи рад и рад са ромском популацијом наилазили смо на разне проблеме и били успешни у решавању истих, а изузетно се радујемо овој сарадњи, јер ће унапредити наше програмске активности, који у склопу свог деловања имају бригу о ромској популацији, рекла је Неда Рајачић, секретар Црвеног крста Кула.

Подсетимо, на недавно одржаном састанку средином јуна са Љиљаном Михајловић, директорком Канцеларије за инклузију Рома Покрајинске владе и Јеленом Јовановић, покрајинском посланицом договорено је запошљавање координатора за ромска питања у кулској општини, што је и реализовано.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије