Уникатни радови из Оџака на светској изложби у Дубаију

tkalja iz odžaka

Чланице Удружења „Ленка“ из Оџака већ 13 година израђују уникатне рукотворине и добитнице су великог броја награда у Србији из области пустовања вуне, али осим ове технике вешто ткају мотиве са пиротског и стапарског ћилима и пласирају своју радиност у оквиру Етно мреже. Радови из “Ленке“ ће са осталим рукотворинама из Етно мреже бити приказани на Светској изложби у Дубаију.

Стару технику пустовања вуне којом се израђују уникатни украсни и употребни предмети међу којима су седалице, папуче и дечије лопте само су неки од оних које вешто ради времешна Бориславка Козомора из Оџака. Посвећеност је неопходна за израду, а материјал није скуп.

  • Вуну морате имати, топлу воду и сапун и рад са рукама, који доста захтева времена да би сте то урадило. То ме чини срећном и задовољном, волим то да радим , јер ме смирује, изјавила је за РТВ Бориславка Козомора, чланица Удружења жена “Ленка” из Оџака.

Осим мотива чувене руже са Стапарског ћилима, жене из “Ленке” ткају и геометрију са Пиротског ћилима.

  • Врло занимљиво и необично, пуштате машти на вољу и радите оно што хоћете и то уз неке основне смернице које добијате од Удружења. То је нека љубав која се стекне временом, а траје јако дуго и ткам углавном мале комаде, пробала сам велике али наша Нела је већи стручњак за то. Остала сам на комадима 40 и 10, прича Драгана Ђурђевић Јовановић, чланица Удружења жена “Ленка” из Оџака.

Према речима Неле Пејчић, председнице Удружења жена “Ленка” из Оџака, првенствено су ту да би окупљали жене које су незапослене и које би да раде ручне радове.

  • Увек гледамо да радимо нове едукације. Овде у радионици имамо четири разбоја, а шест жена је обучено да раде ткање, са тим да десетак чланица које раде свака зна да ради две технике, пустовање и ткање или пустовање и вез, каже Пејчић.

У рад овог удружења укључују се незапослене жене из Оџака и околине и њима је обезбеђена едукација, али и извор прихода. Ручни радови представљају се поред осталих из Етно мреже на овогодишњој Светској изложби у Дубаију.

У Удружењу “Ленка” из Оџака кажу да је пустовање, пресовање или ваљање вуне традиционална етно техника за израду материјала од вуне и као стари занат је заправо најстарији познат занат за упредање влакана, старији и од ткања. Потиче из Азије од номадских народа који су гајили овце, а била је позната од давнина и у Европи. Постоје записи да је приликом сахране Александра Македонског коришћен покров од пустоване вуне.

В.М.С.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs