УНИЦЕФ испоручио два инкубатора Институту за неонаталогију у Београду

Inkubatori

УНИЦЕФ је на дан када се обележава Светски дан превремено рођених беба, 17. новембра, донирао два инкубатора Институту за неонаталогију у Београду, нашој водећој институцији за бригу о превремено рођеним бебама. Донацију је УНИЦЕФ обезбедио из сопствених средстава, реагујући на повећане потребе за збрињавањем беба и деце која све ћешће бивају заражена вирусом ЦОВИД-19, наведено је у саопштењу.

– Брига о превремено рођеним бебама, као најосетљивијим члановима нашег друштва, додатно је отежана у условима ЦОВИД-19 пандемије. УНИЦЕФ је био са нама од почетка избијања кризе, не заборављајући да је посебно у овим у
околностима многим тек рођеним бебама свакодневно потребна помоћ здравственог система.

Управо је УНИЦЕФ давне 1948. године опремио ову установу тада доступном опремом, чиме она постаје пилот установа за лечење превремено рођене деце. Даљим развојем Институт заузима лидерску позицију у земљи и региону у области лечења превремено рођене деце.

Посвећени тим лекара и здравствених радника на Институту се труди да и у најтежим околностима осигура примену највиших стандарда интензивног лечења и породично оријентисане развојне неге. Ово укључује и исхрану мајчиним млеком, присуство породице и примену најсавременијих метода које су веома важни стимуланси за правилан раст и развој новорођенчета и успостављање емотивног односа са родитељима, чија је улога од првог дана од непроцењиве важности.

Ми смо захвални УНИЦЕФ-у што је брзо реаговао на наше повећане потребе за додатним збрињавањем угрожене и претерминске новорођенчади, посебно у условима пандемије. Инкубатори које смо управо добили ће нам значајно помоћи у лечењу и нези ових малих, највулнерабилнијих пацијената – изјавила је прим. др Милица Ранковић-Јаневски, директорка Института.

У Србији се сваке године роди око 65.000 деце, од којих је 4.000 превремено рођених беба, а свакога дана нових седам беба захтева неки вид ургентне подршке. УНИЦЕФ је крајем прошле године, уз подршку Министарства здравља, покренуо кампању “Тако мали да би у срце стали” са циљем додатног опремања јединица за неонаталну интензивну негу у Србији. Од почетка године, уз подршку приватног сектора и хуманих појединаца, обезбеђена је опрема за модернизацију неонаталних јединица у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Београду у вредности од 24.163.788,65 динара. Испоручено је осам инкубатора, четири система за терапију хипотермијом, два реанимациона стола, четири фотеље “кожа на кожу”, 18 инфузионих пумпи, пет аспиратора, четири система за торакалну дренажу, два система за неинванзивну вентилацију новорођенчади и друга опрема.

Један од начина на који УНИЦЕФ помаже здравствени систем је и подршка у опремању јединица за интензивну неонаталну негу неопходном медицинском опремом. Донација ова два инкубатора је доринос напорима за спасавање живота најугроженије деце.

– УНИЦЕФ и Институт за неонатологију заједно раде на томе да и специјализована медицинска опрема и подједнако значајне немедицинске процедуре, попут контакта мајке и бебе “кожа на кожу”, исхране хуманим млеком, учешћа родитеља у бризи о детету од првог дана живота, буду доступне превремено рођеним бебама и њиховим родитељима. Резултати ове сарадње видљиви су и на одељењима интензивне неонаталне неге у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, чији Центар за неонаталогију је данас, захваљујући нашем партнеру, компанији Делез Србија, добио апарат за терапијску хипотермију асфиктичне новорођенчади.

Пандемија ЦОВИД-19 додатно је нагласила потребу за побољшањем услова за збрињавање превремено рођених беба и УНИЦЕФ и представници здравственог система Републике Србије ће наставити да раде заједно на стварању најбољих услова за свако дете – изјавила је заменица директорке УНИЦЕФ-а у Србији, Јоси Ечевери Буркхарт.

Од 2017. године, када је УНИЦЕФ подржао опремање јединица за неонаталну интензивну негу у Србији како би преверемено рођена и болесна новорођенчад добила адекватну подршку да би преживела и напредовала, УНИЦЕФ је уложио укупно 61.463.023,00 динара у модернизацију рада неонаталне службе у Србији.

Светски дан превремено рођених беба, поред Београда, обележен је у свим неонаталним јединицама у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу који је добио апарат за терапијску хипотермију асфиктичне новорођенчади који спашава животе бебама које су преживеле недостатак кисеоника приликом порођаја.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије