УН: Цена хране у свету највиша у последњих 10 година

Kupovina

Цене прехрамбених производа у свету порасле су у септембру други месец узастопно под утицајем погоршања извозних могућности и велике потражње за производима као што су пшеница и палмино уље, саопштила је Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

Индекс цена хране агенције ФАО, који прати промене међународних цена основних прехрамбених производа на месечном, износио је у септембру у просеку 130 поена, што је 1,2 одсто више него претходног месеца и чак 32,8 одсто више него септембра прошле године, наводи се у извештају објављеном на интернет страници ФАО.

Цене житарица су прошлог месеца порасла за 2,0 одсто у поређењу са августом, при чему је пшеница поскупела за готово 4,0 процента у односу на август и за 41 одсто у односу на годину дана раније, због недовољне понуде и велике потражње.

Светске цене пиринча су такође ојачале, док су котације кукуруза повећане за умерених 0,3 одсто на месечном нивоу због побољшаних изгледа глобалног рода и почетка жетве у САД и Украјини, што је у великој мери компензовало негативне ефекте застоја у америчким лукама које су изазвали урагани.

Забележен је и раст цена биљних уља у септембру за 1,7 одсто у односу на август, а у поређењу с истим месецом прошле године скупља су за око 60 одсто, због скока глобалних котација палминог уља које су достигле десетогодишњи максимум, погуране снажном увозном тражњом и производним проблемима у Малезији због недостатка радне снаге.

Уљана репица је такође знатно поскупела, док су цене соје и сунцокретовог уља пале.

Месечни раст међународних цена забележили су и сви млечни производи, укупно за 1,5 одсто у односу на август, јер су солидна глобална увозна тражња и сезонски фактори у Европи и Океанији подигли котације, нарочито маслаца.

Цена шећера је у септембру напредовала за 0,5 одсто на месечном нивоу и за 53,5 процената у односу на годину дана раније, подстакнута неповољним временским условима и растом цена етанола у Бразилу, највећем светском извознику шећера.

Што се тиче котација меса на међународном тржишту, оне су у септембру остале практично на истом нивоу као у августу, а на годишњем нивоу су биле више за 26,3 одсто. Цене овчјег и говеђег меса су порасле због отежаних услова снабдевања, док су живинско и свињско месо појефтини услед обимне понуде живинског меса и пада тражње за свињентином у Kини и Европи.

ФАО је у одвојеном извештају објавио да ће светска производња житарица у 2021. достићи рекорд свих времена од 2.800 милиона тона. Та количина, међутим, неће задовољити процењену потрошњу у тржишној сезони 2021/22, која ће, како се предвиђа, порасти за 1,8 одсто на 2.811 милиона тона.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs