„Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове” – Нови развојни период у Војводини

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је на конференцији за медије, поводом почетка VIII циклуса Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове”, да у Војводини почиње нови развојни период ослоњен на европске фондове до 2027. године.

  • Инсистирамо да сваки појединачни пројекат буде усмерен ка обичном човеку и да он види корист од тог пројекта, са акцентом на област заштите животне средине, али и на друге области у којима постоји потенцијал, рекао је Мировић.

Реч је о програму који омогућава приступање европским фондовима и упознавање са ЕУ процесима.

  • Наш заједники циљ јесте да развијамо три важна сегмента — у делу подизања капацитета локалних самоуправа, у делу јачања управљачких капацитета и у делу едукације и примене стандарда и процедура, када је о јавним набавкама реч, изјавио је председник Мировић.

Према Мировићевим речима, у овом програму, у та три сегмента, учествоваће више од хиљаду полазника из локалних самоуправа.

  • Желимо да надмашимо резултате из развојно-буџетског периода Европске уније од 2014. до 2020. године, када је Војводина показала добре резултате у привлачењу средстава из ЕУ фондова. Морамо и можемо и у наредном периоду, до 2027. Године, бити још агилнији и показати још значајнију спремност свих капацитета на локалном нивоу, истакао је Мировић.

Директор Фонда „Европски послови” Александар Симурдић, овом приликом, навео је да поменути фонд реализује овај програм у сарадњи с Покрајинском владом дуги низ година, са акцентом на јединице локалне самоуправе.

  • Програм који започињемо наредне недеље окупља свих 45 јединица локалне самоуправе у АП Војводини, и представља свеобухватно јачање кадровских, институционалних и административних капацитета. Желимо да дамо снажан импулс економском и регионалном развоју, оценио је Симурдић.
  • Налед је спремно прихватио да буде део овог програма, јер је то наш стратешки циљ. Желимо да ојачамо капацитете јавне управе, како би била ефикасан сервис грађанима и привреди, казала је извршна директорка Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Виолета Јовановић.

Конференцији су присуствовли и покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, представници градова и локалних самоуправа у АП Војводини.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије