Упркос суши, принос сунцокрета у Војводини добар

Жетва сунцокрета у Војводини требала би да крене за десетак дана. Упркос суши, род је релативно добар, а ратари са засејаних  215.000 хекатра могу да очекују просечан принос од три тоне по хектару. Пољопривреднике у овом моменту највише интересује колики ће бити приноси и, наравно, цена зрна. Лане је, подсетимо, килограм сунцокретовог зрна на крају жетве био 35,5 и 36 динара, али је највећи број ратара род продао за три, четири динара јефтиније. Цена је у међувремену драстично порасла и овог пролећа стигла чак до 48,8 динара килограм без ПДВ-а.

У предстојећем откупу ратари се надају бољој цени, да ће килограм зрна коштати 50 динара без ПДВ-а. У Банату где се највише сеје у односу на друге делове покрајине земљорадници кажу да је свака њива прича за себе и да ће род зависити од примене агротехнике, као што је то случај и када су друге пољопривредне културе у питању.

Председник Аграрне коморе пољопривредника Србије Ненад Манић каже да су приноси банатских пољопривредника неуједначени.

  • Kо је више уложио у агротехнику свакако ће имати бољи род и може се надати и бољој заради, навео је Манић додајући да је већина земљорадника са откупљивачима за ново зрно склапала уговоре по 48 динара без ПДВ-а .

Манић сматра да ће сунцокрет у жетви достићи вишу цену од 50 динара без ПДВ.

  • Kада род буде комплетно скинут килограм новог зрна ће се кретати од 54 до 55 динара без ПДВ-а, а цену ће умногоме утицати лошији род кукуруза и соје, који неће бити ни приближан лањском, закључио је Манић.

Б. K.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs