Уручене награде најплеменитијим појединцима у 2021.

Plakata

На свечаности у Старом двору јуче су уручене четири златне и 11 специјалних плакета најхуманијим појединцима у 2021. години, добитницима признања акције „Вечерњих новости“ у категорији „Најплеменитији подвиг године“.

Награде су додељене у присуству министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарије Кисић, министра унутрашњих послова Александра Вулина, градоначелника Београда Зорана Радојичића, а жиријем је председавао академик Матија Бећковић.

Златну плакету за најплеменитији појединачни подвиг добили су Јармила Чинчурак и Милан Симић из Савиног Села, јер су донирали кожу четворогодишњој девојчици из Београда, која је задобила тешке опекотине на више од 80 одсто тела у струјном удару.

„Без обзира што сам знала да улазим у лето и да ће опоравак ићи теже нисам се покајала због те одлуке“, рекла је Чинчурак.

Жири је одлучио да златна плакета за најплеменитији колективни подвиг припадне грађанима Чачка, који су за само неколико дана прикупили око три милиона динара да би отплатили стамбени кредит младог лекара Слободана Благојевића, који се док је помагао суграђанима да се изборе са короном и сам заразио и након две недеље преминуо.

Златну плакету за најплеменитији дечји подвиг добио је матурант из Београда, Матеја Радуловић, који је уместо прославе пунолетства организовао акцију добровољног давања крви у Институту за трансфузију крви, а његови гости су уместо поклона учествовали у тој акцији.

На свечаности, на којој је додељно и 11 специјалних плакета, директор компаније „Вечерње новости“ Недељко Крсмановић рекао је да су ове године, као и претходних година забележени подвизи скромних и племенитих људи, хероја из нашег комшилука.

„Ова манифестација 59. пут диже на пиједестал добре људе, оне који без размишљања помажу другима и показују људскост у нечијој невољи, болести, сиромаштву, а неки од њих спремни су да живот дају за другога“, рекао је он.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије