Усвојен највећи буџет у модерној историји Београда! “Град се никада није брже развијао”

Skupstina

Пред одборницима је 40 одлука и Предлог о додели назива улица на територији градских општина Раковица, Вождовац, Палилула, Врачар и Звездара.
Седница Скупштине града Београда почела је данас у 10 часова, а пред одборницима се нашло неколико одлука, од којих је најбитнија она која се тиче буџета Града за 2022. годину, који ће бити највећи у модерној историји Београда.

Након дискусије одборника овај буџет је усвојен, а заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је да је усвојен највећу буџет у историји града.

– Наш будзет за 2022. годину износи 160 милијарди динара, односно 1 милијарду и 365 милиона евра. Један од основних разлога сто је ове године буџет већи је повећана привредна активност , више запослених и веће зараде. Данас имамо више инвестиција. Град се никада није брже развијао и никада нисмо били ближи томе да Београд постане један од најлепших метропола Европе – рекао је Весић.

Градоначелник Београда др Зоран Радојичић истакао је да је овај буџет наставак добре политике коју је водио градоначелник Синиша Мали.
– Тај концепт прављења буџета који је са једне стране стабилан а са друге стране одмерен умерен и балансиран, је оно што смо наставили и овај пут. Уложен је велики напор од старне града у прављењу овог буџета, да имамо овакав буџет који ће омогућити даљи развој града Београда. 160 милијарди је огорман новац, и у наредној години ће се радити пуно знаћајних пројеката – рекао је Зоран Радојичић.

Посматрано по областима, навео је да је за саобраћај и саобраћајну инфраструктуру опредељено 55 милијарди динара или 37,33 одсто укупног буџета.

– Осим опремања Макишког поља, саобраћајница у привредној зони на Новом Београду је такође значајан пројекат за који смо определили новац. Осим реконструкције Девете гимназије, ту је и обнова Основне школе ”Светислав Голубовић Митраљета” у Батајници, за шта је опредељено 278 милиона динара, као и Основна школа ”Стеван Сремац” у Добановцима са 222 милиона- рекао је Радојичић.

Навео је да су и у домену комуналних делатности опредељена значајна средства – 15 милијарди динара, а у области социјалне и дечје заштите 5,5 милијарди динара.

– Ово су само неки од пројекта, али суштина је да настављамо да радимо и да настављамо континуитет развоја Београда који је и у претходном периоду постојао. Са великим оптимизмом, без обзира на економске проблеме у свету и код нас и епидемију корона вируса, врло храбро и са значајним буџетом улазимо у следећу годину- закључио је Радојичић.

На дневном реду је био и Предлог одлуке о утврђивању обима средстава за вршење послова Града и градских општина и одређивању прихода који припадају Граду, односно градским општинама, у 2022. години.

Такође, пред одборницима је и Предлог закључка о обавези прибављања претходног одобрења Секретаријата за финансије за покретање поступака јавних набавки ради закључења уговора о јавној набавци добара, услуга и радова, као и ради закључења оквирног споразума, затим Предлог одлуке о измени Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина за територију Београда, Предлог одлуке о измени Одлуке о локалним комуналним таксама и Предлог ценовника услуга организационих јединица Градске управе града Београда.
Пред одборницима којих је 58 је и Предлог одлуке о додели назива улица на територији градских општина Раковица, Вождовац, Палилула, Врачар и Звездара, као и Предлог одлуке о изради измена и допуна Плана детаљне регулације просторне културно-историјске целине Топчидер.

На дневном реду је и Предлог одлуке о допуни Одлуке о одвођењу и пречишћавању атмосферских и отпадних вода на територији града Београда, као и Информација о предузимању мера и координацији активности организационих јединица Градске управе града Београда, посебних служби и предузећа чији је оснивач Град, у циљу унапређења квалитета и стандарда услуга у области електроенергетике из надлежности Града Београда.

Одборници ће расправљати и о Предлогу решења о давању сагласности на програм пословања за 2021. годину за ЈКП „Градска чистоћа” (четврта измена и допуна), те о Измени и допуни Плана детаљне регулације за комерцијалну зону западно од Ибарске магистрале (од петље на Лабудовом брду до петље са кружним путем), општина Чукарица за Блок 1.
Предложене су и измене и допуне оснивачких аката једног броја установа културе, а такође и Одлука о успостављању сарадње између Града Београда (Република Србија) и Града Атине (Република Грчка). Пред одборницима Скупштине града наћи ће се и допуне одлуке о додатним облицима заштите породиља, као и Измене и допуне Одлуке о правима и услугама социјалне заштите.

На дневном реду је, између осталог, и Предлог одлуке о одређивању акустичких зона на територији Београда, те Предлог одлуке о измени Одлуке о радном времену угоститељских објеката на територији Београда.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије