Усвојен правилник о замрзавању генетског материјала пре почетка лечења од рака

Rak

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) усвојио је правилник којим се оболелима од малигних болести, о трошку Фонда, омогућава замрзавање јајних ћелија, сперматозоида и ембриона пре почетка лечења, што ће почети да се примењује када Министарство здравља да сагласност на правилник, речено је панелу „Подршка онколошким пацијенткињама на путу ка родитељству“.

Очување плодности и планирање породице након лечења малигне болести је могуће и представља реалан циљ младих жена са дијагностикованим раком дојке у раном стадијуму, речено је на том скупу који су, поводом обележавања 20. марта, Националног дана борбе против рака дојке, организовали компанија „Авон“ у сарадњи са Фондом Б92 и уз подршку Министарства здравља и Института за јавно здравље.

„На овом предлогу смо почели да радимо још за време короне, али је пандемија то нажалост успорила. Важно је напоменути да ово није само иницијатива за замрзавање генетског материјала. Заокружили смо циклус и омогућили смо пацијентима који уђу у овај процес да уђу и у процес вантелесне оплодње о трошку државе“, изјавила Ивана Ђунисијевић у име РЗФО.

Ова одлука је, како је речено, од круцијалног значаја за све жене које се суочавају са карциномом дојке. Оваква болест, као и њено лечење може довести до стерилитета, што ствара додатан психолошки притисак, посебно на жене које се у тренутку откривања болести још увек нису оствариле као мајке. У таквој ситуацији жене воде двоструку битку – битку за живот и битку за потомство.

„Циљеви Министарства здравља су унапређивање дијагностике и побољшање лечења. На овом путу сви увек имају подршку. Бринемо о својим пацијентима, посебно о примарној групи пацијената, попут оних који су оболели од малигних болести. Мислим да о томе говори и чињеница да данас више, према нашим сазнањима, не постоји листа чекања за зрачење, док је раније та листа постојала. У будућности планирамо да наставимо са улагањима, како у дијагностичку и опрему за лечење, тако и у стручни кадар и у акте“, рекла је Слађана Ђукић, помоћница министра за здравствено осигурање, Министарство здравља Републике Србије.

Рак дојке водећи малигни тумор код жена у Србији

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, рак дојке представља водећи малигни тумор када је реч о обољевању и умирању жена у Србији, иако се правовременом дијагностиком и адекватном терапијом може у потпуности излечити.

Према последњим подацима Института „Батут“, током једне године регистровано 4.561 новооболелих и, нажалост, 1.691 жена које су изгубиле битку за живот. Због тога је правовремени редовни преглед заиста важан за све жене.

„Мамографија је радиографски преглед ткива дојке и представља златни стандард у дијагностици рака дојке. Такође, мамографија је преглед који је начин секундарне превениције – раног откивања ове болести у скрининг програму. Примарно, у оквиру скининг програма мамографију треба да уради једном током две године свака жена животне доби од 50 до 69 година према препорукама Међународне агениције за контролу рака“, рекла је др Верица Јовановић директорка Института „Батут“.

Компанија „Авон“ је саопштила да већ годинама даје на значају редовним самопрегледима и зато поново, Национални дан борбе против рака дојке користи да скрене пажњу на ову озбиљну тему која се тиче свих жена.

Традиционално, у оквиру панела поводом Националног дана борбе против рака дојке, „Авон“ је Признање за животно дело ове године доделио др сц мед Мирјани Бранковић – Магић, генетичарки, научној саветници и председници Европа Дона Србија организације.

„Једна од најзначајних активности у компанији Авон, већ скоро две деценије, јесте Акција за борбу против рака дојке. Поносна сам што нас управо жене препознају као бренд и заједницу која их оснажује и брине о њима. Одговорно и удружено шаљемо снажну поруку свима – рак дојке је излечив у 90 одсто случајева, само уколико се редовним прегледима открије на време. Национални дан борбе против рака дојке је идеална прилика да подсетим жене да закажу свој преглед већ данас, јер то је заиста најважније“ рекла је Милица Савиншек, ПР и адвертајзинг супервизор компаније Авон за регион.

Истицањем розе врпце, подршку обележавању Националног дана борбе против рака дојке, пружиће телевизије и штампани медији, а Авалски торањ и важни објекти у Новом Саду биће осветљени розе бојом.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs