Усвојен предлог закона: Лакше и брже до средстава из ИПАРД програма

oranica

Измене ће се односити на пријаве за ИПАРД средства која ће тек бити подељена.Одбор за пољопривреду Скупштиуне Србије усвојио је данас предлог измена Закона о пољопривреди и руралном развоју који омогућава авансну исплату половине средстава за која се конкурише по ИПАРД програмима, уз одговарајућу банкарску гаранцију или еквивалентну гаранцију као средство обезбеђења.

Представници Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства објаснили су да ће еквивалентна гаранција морати да износи 110 процената од одобреног авансног износа, али да ће накнадно бити прецизирано које ће то обезбеђење бити.

Још две апликације

Измена ће се односити на пријаве за ИПАРД средства која ће тек бити подељена, као и на оне пријаве које су поднете у последња два позива, уколико нису издата решења по њима.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Јелена Благојевић додала је да измене Закона обухватају и увођење електронског регистра пољопривредних газдинстава, еАграр као искључиви начин регистровања, промену и брисање из регистра газдинстава.

Уз то се уводе још две апликације, Ајакс која служи за праћење плаћања у пољопривреди и Елпис која служи за идентификацију земљишних парцела.

Благојевићева је навела да ће еАграр почети да се примењује од 1. јула наредне године, Елпис од 1. јануара 2025, а Ајакс од 1. јануара 2027. године.

Одбор је већином гласова усвојио и информацију о раду Министарства за трећи квартал 2021. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs