Усвојен стратешки план Форума словенских култура до 2027. године

Balet

Управни одбор Форума словенских култура, који се одржава у Србији, усвојио је данас у Новом Саду Стратешки план за период од 2022. до 2027. године.

Овим планом се унапређује будући рад у области пројеката, програма, интензивирања сарадње са другим међународним организацијама у циљу афирмације улоге Форума као центра нових партнерстава, као и Годишњи програм рада за 2022. годину са финансијским планом, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

Додаје се да Форум има за циљ очување и развијање културних вредности, традиције и садржаја које деле земље словенског говорног подручја.

Министарка културе Маја Гојковић, која председава Форуму, истакла је да је значај данашње седнице у томе што показује нашу одлучност и снагу културе, баштине и стваралаштва, у превазилажењу последица и ограничења која нам је наметнула пандемија коронавируса.

Она је нагласила да култура даје суштински подстицај укупном будућем развоју, првенствено кроз креативну економију.

Додатна вредност је, како је рекла, и то што је седница одржана у Европској престоници културе – Новом Саду, што на најбољи начин сведочи о доприносу наше организације и словенских култура континенталном, па и глобалном културном богатству и привржености дијалогу култура.

Она је истакла да је Форум показао виталност и упорност у суочавању са изазовима и да се те врлине заснивају на јасном уочавању вредности рада организације, на духовном и материјалном плану, кроз јачање веза у области културе на читавом словенском простору.

Гојковћева је напоменула да се председавање Србије није задржало само на одржавању постојећег нивоа рада у оквиру значајних пројеката и програма у бројним областима културе, што је већ само по себи било изазов, већ да је уложен посебан напор да се у датим условима стратешким приступом додатно унапреди рад Форума и учини препознатљивијим на ширем међународном плану.

– Тиме ћемо отворити пут да словенске културе у складу са својим огромним потенцијалом дају пуни допринос глобалној бољој будућности, узајамном разумевању и поверењу, кроз поштовање светске баштине свих народа и инспирацију коју дијалог увек даје стваралаштву – поручила је Гојковић, преноси сајт Владе Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије