Ускоро на снази ИПАРД III: Новац и за одгајиваче ћурака и гусака

Guske

У најновијем издању публикације “ИПАРД на длану” објављени су специфични критеријуми ИПАРД III програма 2021-2027 који се односе на Меру 1- Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

Управљачко тело је припремило одговоре на коментаре и доставило финалну верзију програма Европској комисији 21. јануара. С обзиром на то да се сви програми позитивно оцењени од стране ИПА III програма ЕК у наредним данима се очекује да Европска комисија и формално одобри ИПАРД III програм Републике Србије за период 2021-2027. године.

Право на подршку у сектору млека у оквиру ИПАРД III програма имаће корисници који имају минимално 30 крава на крају инвестиције.

Када је реч о сектору меса, за поједине подсекторе, повећана је доња граница за кориснике ИПАРД мера. Минимални капацитети објеката за смештај животиња, који ће корисници ИПАРД програма бити у обавези да испуне на крају инвестиције износе:

– говеда 30 ( ИПАРД II 20 ком)

– крмаче 30

– овце и козе 200 (ИПАРД II 150 )

– товне свиње 200 (ИПАРД II 100)

– бројлери 5.000 (ИПАРД II 4.000).

Такође, у складу са препорукама секторске анализе за месо, прихватљиви корисници у ИПАРД III програму биће и произвођачи ћурака и гусака. Капацитет објекта за смештај ћурака, на крају инвестиције, треба да буде од 1.000 до 10.000, док се за гуске капацитет креће од 300 до 3.000.

Критеријуми за изградњу складишних капацитета, у сектору житарица и индустријског биља, у програму ИПАРД III, биће повећани на 50 ха. Досадашње искуство у спровођењу ИПАРД II програма показало је да не постоји велико интересовање за изградњу складишних капацитета малог обима у наведеном сектору. Такође, секторска анализа у сектору житарица и индустријског биља није показала економску оправданост изградње мањих подних складишта и силоса.

Специфични критеријуми за набавку трактора у ИПАРД III програму изједначен је са набавком других машина и механизације у ИПАРД II програму у сектору житарица и индустријског биља, од 50 до 100 ха. На овај начин омогућена је подршка производњи и продаји трактора који се склапају у Србији за пољопривреднике који имају до 50 ха.

Уведен је специфичан критеријум у производњи хмеља од 2 до 100 ха на крају инвестиције.

Препорука секторских анализа да се сектор воћа и поврћа раздвоји на два сектора, усвојена је у ИПАРД III програму. У сектору воћа и сектору поврћа биће прихватљиви сви корисници чија је вредност инвестиције већа од 50.000 ЕУР без обзира на површину под воћем или поврћем.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије