Ускоро на снази ИПАРД III: Новац и за одгајиваче ћурака и гусака

Guske

У најновијем издању публикације “ИПАРД на длану” објављени су специфични критеријуми ИПАРД III програма 2021-2027 који се односе на Меру 1- Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

Управљачко тело је припремило одговоре на коментаре и доставило финалну верзију програма Европској комисији 21. јануара. С обзиром на то да се сви програми позитивно оцењени од стране ИПА III програма ЕК у наредним данима се очекује да Европска комисија и формално одобри ИПАРД III програм Републике Србије за период 2021-2027. године.

Право на подршку у сектору млека у оквиру ИПАРД III програма имаће корисници који имају минимално 30 крава на крају инвестиције.

Када је реч о сектору меса, за поједине подсекторе, повећана је доња граница за кориснике ИПАРД мера. Минимални капацитети објеката за смештај животиња, који ће корисници ИПАРД програма бити у обавези да испуне на крају инвестиције износе:

– говеда 30 ( ИПАРД II 20 ком)

– крмаче 30

– овце и козе 200 (ИПАРД II 150 )

– товне свиње 200 (ИПАРД II 100)

– бројлери 5.000 (ИПАРД II 4.000).

Такође, у складу са препорукама секторске анализе за месо, прихватљиви корисници у ИПАРД III програму биће и произвођачи ћурака и гусака. Капацитет објекта за смештај ћурака, на крају инвестиције, треба да буде од 1.000 до 10.000, док се за гуске капацитет креће од 300 до 3.000.

Критеријуми за изградњу складишних капацитета, у сектору житарица и индустријског биља, у програму ИПАРД III, биће повећани на 50 ха. Досадашње искуство у спровођењу ИПАРД II програма показало је да не постоји велико интересовање за изградњу складишних капацитета малог обима у наведеном сектору. Такође, секторска анализа у сектору житарица и индустријског биља није показала економску оправданост изградње мањих подних складишта и силоса.

Специфични критеријуми за набавку трактора у ИПАРД III програму изједначен је са набавком других машина и механизације у ИПАРД II програму у сектору житарица и индустријског биља, од 50 до 100 ха. На овај начин омогућена је подршка производњи и продаји трактора који се склапају у Србији за пољопривреднике који имају до 50 ха.

Уведен је специфичан критеријум у производњи хмеља од 2 до 100 ха на крају инвестиције.

Препорука секторских анализа да се сектор воћа и поврћа раздвоји на два сектора, усвојена је у ИПАРД III програму. У сектору воћа и сектору поврћа биће прихватљиви сви корисници чија је вредност инвестиције већа од 50.000 ЕУР без обзира на површину под воћем или поврћем.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs