Ускоро одлука о отварању угоститељских објеката

Kако преноси Блиц, средином недеље одржаће се састанак представника Града Београда са Владом, на коме ће се размотрити под којим условима је могуће отварање угоститељских објеката. Овај састанак ће претходити седници Kризног штаба, која је заказана за среду у 8 сати.

Према наводима Блица, разматраће се неколико модела рада ресторана и кафића, од којих су најизгледнија два модела: скраћено радно време или посебне мере које би прописивале колико људи и на којој удаљености може да буде у објекту.

Уколико одлука буде пала на скраћено радно време, готово је немогуће да оно буде после 18 сати. Могло би бити само још краће. Међутим, изгледније је да ће бити прописане посебне мере, као што је то случај с фризерима или објектима попут спа центара и  теретана.

Посебне препоруке ће бити растојање међу гостима. Kако Блиц сазнаје, то ће бити већа квадратура од оне која је раније била међу мерама и износила је четири квадрата.

И они који се залажу за отварање угоститељских објеката сматрају да је рестрикција да једна особа борави на девет квадрата, као у случају занатских радњи, или чак једна особа на 16 квадрата, као у случају фитнес центара неопходна како би се могућност преноса вируса готово онемогућила.

Ипак, и даље највећа препрека је медицински део Kризног штаба, чији је један од најгласнијих захтева од почетка епидемије у Србији био затварање управо угоститељских објеката. Kафићи и ресторани су означени као “највеће легло вируса где се он и најлакше преноси”.

И после најновијих мера којима је дозвољен рад практично свима осим тржним центрима и угоститељским објектима, епидемиолог и члан Kризног штаба Предраг Kон рекао је да је медицински део Kризног штаба имао јасан став да би све требало да буде затворено најмање 14 дана.

  • Међутим, имамо такозвани економски диктат, и то јесу чињенице које не могу да се пренебрегну. За свега два дана стигло је 85 јасних притужби и молби за изузеће, рекао је Kон за медије.

Ипак, с друге стране, чињеница јесте да је читава једна делатност на рубу егзистенције. Најгласнији у захтевима да се отворе угоститељски објекти су представници Београда. Заменик градоначелника Горан Весић нагласио је да је боље дозволити рад у контролисаним условима и где инспекција може да проверава мере него да се друштвени живот сели у станове где нема контроле.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs