Ускоро почетак радова на ревитализацији деонице Великог бачког канала

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, председник Скупштине града Зоран Рус и члан Градског већа за област пољопривреде Борис Буловић, састали су се са директором Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ Срђаном Кружевићем.

Повод за састанак били су заједнички планови за ревитализацију деонице Великог бачког канала у Сомбору, након што је заједничкичким снагама израђен елаборат за ревитализацију.

Прво би се ревитализовала деоница канала са десне стране од Aпатинског моста, a у оквиру ревитализације радила би се и инспекцијска стаза на другој обали канала, коју ће моћи и грађани да користе за рекреацију и пецање. Према речима директора ЈВП „Воде Војводине“ планирани радови значајно ће допринети како заштити, тако и за наводњавање земљишта.

  • Проток канала је доста смањен имамо свега 18 m3 по секунди, а да би смо задовољили систем који је потребан да наводњава, јер овде постоји доста двонаменске мреже, систему је потребно 35 m3 у секунди да повуче. Ми ћемо наравно и из сопствених средстава и аплицираћемо и у неким фондовима који буду имали разумевања за то, покушати и на Бездану да направимо један добар улаз воде да и оданде отчепимо проток, јер је то јако важно из две ствари. Прва ствар је да бисмо се сачували од унутрашњих вода, односно да бисмо имали капацитет да прихватимо унутрашње воде, а оно што је пољопривредницима још важније јесте да могу да наводњавају своје њиве, рекао је директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић.

Градоначелник Сомбора истакао је да је ово заједнички пројекат Града, ЈВП „Воде Војводине“ и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

  • Локална самоуправа је препознала колики је значај каналске мреже коју имамо на нашој територији и свакако да ћемо из године у годину улагања увећавати, јер пре свега, запуштени канали свакако да нису никоме циљ, што ће значити, како Водопривредном предузећу, тако и нашим пољопривредницима. Оно што је битно је да се на овој траси у дужини од 820m налази наше купалиште Штранд, што ће свакако значити да ова деоница буде лепша, чистија и боља. Ово је заједнички пројекат Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и ЈВП „Воде Војводине“. Ако сви заједнички уложимо средства у овакве ствари сигуран сам да ћемо моћи и успешно да их реализујемо, поручио је градоначелник Ратковић.

Актери састанка обишли су и трасу Великог бачког канала где би се прво радила ревитализација. Ускоро се очекује почетак радова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије